NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
03. jūlijā, 2009
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
TĒMA: Labklājība
3
3

No vienas puses, no otras puses

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lietuvas iedzīvotāji gaida, kāds “paketes” saturs šoreiz nobirs pār viņu galvām.

Lietuvas iedzīvotājus jau sasniegusi ziņa no Latvijas par pensionāru “cirpšanu”. Arī Lietuvā valdība un parlamentārieši par valsts budžeta glābējiem uzskata tos vājākos – jaunās māmiņas, slimos un pensionārus. Vieglprātīgi ticēt tam, ko saka premjerministrs, Lietuvas iedzīvotāji jau vairs nespēj. Ja vakarā premjers Andrus Kubiļus saka, ka māmiņu naudu neaiztiks, tad tas nebūt nenozīmē, ka no rīta viņš nebūs pārdomājis.

“Pensijas netiks samazinātas,” A. Kubiļus paziņoja 23. jūnijā Lietuvas radio, piebilstot, ka pensionēšanās vecums gan varētu būt paildzināms. Pateica to visai piesardzīgi, bet tas – tā teikt – sākumam... Lietuvieši nākotnē (šķiet, visai tuvā) ies pensijā no 65 gadiem. Un vēl kārtējais modīgais pamatojums – tā rekomendējot Pasaules banka, jo Lietuvā demogrāfiskā situācija pasliktinoties. Raidījuma nobeigumā A. Kubiļus teica, ka lēmumu par pensionēšanās vecuma palielināšanu “nebūtu vērts atlikt uz ilgāku laiku”. Patlaban vēl Lietuvā sievietes var saņemt pensiju no 60 gadu vecuma, vīrieši – no 62,5 gadiem.

"Iznāk, ka pensijas vecuma sievietes spēs vēl kādu laiku apkopt vīra kapu..."

Droši vien, ka Starptautiskā valūtas fonda jauns klerks, kurš neatšķir Rīgu no Viļņas, šādus valdības soļus uzslavēs, bet – vai nav par daudz maksāts par šādu iespējamo uzslavu? Arguments, ka daudzās valstīs pensijā cilvēki dodas, būdami vecāki, nav visai korekts, jo tur iedzīvotāji jau patlaban dzīvo ilgāk. Arī salīdzināt saņemamās pensiju summas tur un tebūtu vienkārši smieklīgi. Jā, Lietuvas vīrieša vidējais dzīves garums – 65 gadi. Sievietes dzīvo ilgāk. Tad iznāk, ka pensijas vecuma sievietes spēs vēl kādu laiku apkopt vīra kapu...

Kas notika septiņās dienās?

Tā premjers runāja 23. jūnijā. 1. jūlijā jau cita runa: “(..) pašlaik nepieciešama vēl viena budžeta konsolidācija... Kā to panākt? Palielināt PVN, samazināt valsts sektorā strādājošo algu, pensijas un māmiņu pabalstus – jautājumi turpmākām diskusijām. Noturēt prātīgu budžeta deficītu ir obligāti, tas nepieciešams, lai mūs nepiemeklētu uz bankrota robežas balansējošās Latvijas liktenis.” (“Lietuvos žinios”, 2009. gada 1. jūlijs.)

Nākšoties nākotnē samazināt par 20 procentiem birokrātu skaitu un vēl par 10 procentiem samazināt valsts sektora darbinieku algu un sociālos maksājumus: pabalstus un pensijas. Jautājums tikai, kad tos procentus nogriezīs. Ļaunas mēles melš, ka tas varētu būt jau no šāgada augusta.

Valdības plānos (kuri gan līdz galam, šķiet, arī pašai valdībai nav skaidri) ir paaugstināt pievienotās vērtības nodokli – no 19 līdz 21 procentam. Optimistiskie rēķini par iepriekšējo PVN paaugstinājumu gaidīto rezultātu nedeva. Vai šoreiz būs labāk?

Jaunievēlētās prezidentes Daļas Gribauskaites inaugurācija notiks 12. jūlijā. Laikam jau visas “oficiālās prieka vēstis” tautai tiks paziņotas pēc šī svinīgā notikuma. Bet tam jau nav nozīmes, kad paziņos. Un uz kaut ko labu (un saprātīgu) maz cerību.

"Noturēt prātīgu budžeta deficītu ir obligāti, tas nepieciešams, lai Lietuvu nepiemeklētu uz bankrota robežas balansējošās Latvijas liktenis."

Lietuvas arodbiedrības plāno uzsāk bada akciju. Premjerministrs domā, ka protestēt jau esot tas vienkāršākais darbs. Kas gan būtu bijis, ja valdība nebūtu strādājusi dienu un nakti? Ja tā nebūtu strādājusi, tad Lietuva būtu sagaidījusi Īslandes vai Argentīnas likteni. A. Kubiļus lieliski prot izvēlēties valstis, ar ko salīdzināt. Tās, kur klājas vēl sliktāk.

Jauna ziņa 2. jūlijā: A. Kubiļus runāšot ar arodbiedrību pārstāvjiem. Iepazīstināšot ar visu plānojamo izmaiņu paketi. Notikumi attīstās ātri. Valdība strādā. Iedzīvotāji gaida, kāds “paketes” saturs šoreiz nobirs pār viņu galvām.

Redakcijas piebilde. Kā ziņo aģentūra BNS, protestējot pret valdības lēmumu samazināt algu valsts sektorā strādājošajiem, Lietuvas arodbiedrības ceturtdien, 2. jūlijā, Viļņas centrā pie parlamenta ēkas jau sākušas badastreiku, kurā piedalās aptuveni 20 cilvēku. Lietuvas iekšlietu sistēmas darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Loreta Soščekiene pavēstījusi, ka badastreiks turpināsies vismaz līdz piektdienai, kad valdībai jāpieņem galīgais lēmums šajā jautājumā.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI