NORISES
>
Notikumi, problēmas, aktuālas tēmas
TĒMAS
07. februārī, 2009
Lasīšanai: 10 minūtes
RUBRIKA: Tuvplānā
8
9
8
9

Kā pārdomāti taupīt elektroenerģiju

Publicēts pirms 15 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Māris Kaparkalējs, LV

Grozījumi likumā “Par pievienotās vērtības nodokli” no šā gada 1. janvāra noteica pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmes paaugstināšanu elektroenerģijas piegādei iedzīvotājiem no 5 līdz 10 procentiem. Tādējādi no 1. janvāra cena par 1 kWh ir Ls 0,0743 (ar PVN). Lai vispārējā taupības režīmā nepalielinātos izdevumi par mājsaimniecībā patērēto elektroenerģiju, padomus iesaka AS "Latvenergo" Energoefektivitātes centra vadītāja Biruta Ģine.

Ietaupījums ilgtermiņā

“Latvenergo” Energoefektivitātes centrs dibināts, lai iedzīvotājiem skaidrotu, kā ar iespējami mazākiem līdzekļiem gūt maksimālo labumu savai sadzīvei.

Apgaismojums ir viens no elektroenerģijas patēriņa veidiem, kas skar mūs visus. Īpaši gada tumšajā laikā bez apgaismojuma darbavietā un mājās neiztikt. B. Ģine norāda, ka šajā jomā izmaiņas gaidāmas ne tikai taupības virzienā, bet arī Eiropas Savienības noteiktajās likumdošanas vadlīnijās, kas paredz, ka no 2012. gada kvēlspuldžu ražošana Eiropas Savienībā tiks pārtraukta, jo kvēlspuldzes no patērētās jaudas 90 un vairāk procentus atdod siltuma un tikai 10% – gaismas ražošanai. Piemēram, Īrija jau kopš 2008. gada ir pārtraukusi parasto kvēlspuldžu ražošanu un patlaban tikai izpārdod iepriekš izstrādāto.

B. Ģine uzskata, ka tas būs liels solis pretī energoefektīvo spuldžu plašākai izplatībai. Lai gan tās maksā dārgāk nekā parastās spuldzītes, ilgtermiņā tās ļauj samazināt izdevumus: pirmkārt, tām ir ilgāks kalpošanas laiks, otrkārt, tās patērē mazāk elektroenerģijas.

Taču jāatceras, ka salīdzinājumā ar parastajām kvēlspuldzēm, energoefektīvās spuldzes nav vēlams bieži slēgt iekšā un ārā – tādējādi tās ātrāk izdeg un to bieža iegāde ietaupījumu nesniegs. Tāpēc B. Ģine iedrošina: izejot no telpas uz īsu brīdi, labāk tajā atstāt ieslēgtu energoefektīvo spuldzīti, jo tā piecās stundās patērēs tikpat, cik parastā kvēlspuldze stundas laikā. Tās vajadzētu likt vietās, kur gaisma deg ilgstoši, piemēram, dzīvojamā istabā, virtuvē, daudzstāvu mājas kāpņutelpā. Piemēram, kāpņu telpā var lietot 18 vatu energoefektīvo spuldzi – tā izstaros gaismu vairāk nekā 60 vatu kvēlspuldze. Parasto kvēlspuldzi aizstājot ar energoefektīvo spuldzi, gadā ieekonomējam 100 kWh. Ņemot vērā šā brīža elektroenerģijas tarifu, tie ir gandrīz septiņi ar pusi lati.

"Lielā formāta plazmas televizoriem elektroenerģijas patēriņš nozīmīgi palielinās."

Savukārt enerģiju taupošo spuldzi nav tik izdevīgi lietot tur, kur paši uzturamies neilgi. Piemēram, ieskrūvējot to naktslampiņā, ko vakaros ieslēdzam tikai desmit minūtes, ietaupījums nebūs lielāks par 25 santīmiem gadā. Tāpēc lampas, ko lietojam maz, var būt ar parastajām kvēlspuldzēm, skaidro Energoefektivitātes centra vadītāja.

Parasti cilvēkus pirkt energoefektīvās spuldzes attur to cena – vidēji tās maksā virs trim latiem. Tāpēc viņa ierosina, ka tās varētu būt praktiska dāvana. Vienīgi tai klāt ieteicams pievienot čeku, jo energoefektīvajai spuldzei, tāpat kā citām elektroprecēm, ir divu gadu garantija. Uzrādot pirkuma čeku, veikalā to var samainīt pret citu preci vai saņemt atpakaļ naudu, atgādina B. Ģine. Pareizi lietojot (neslēdzot bieži iekšā un ārā) spuldzēm būtu jādarbojas tik ilgi, cik norādīts uz preces iepakojuma – parasti 6–15 gadus.

Paradumu maiņa

Iedzīvotāju aizpildītās anketas interneta vietnē www.efektivi.lv Energoefektivitātes centra darbiniekiem ļāvušas iegūt informāciju par elektroenerģijas lietošanas paradumiem mājsaimniecībās. “Nopērkot jebkuru elektroierīci, cilvēkam jābūt gatavam mainīt paradumu. Bet viņš ir ļoti konservatīvs – piemēram, pieradis bieži ieslēgt un izslēgt gaismu arī tad, ja lieto energoefektīvās spuldzes,” stāsta B. Ģine. Viņa norāda tipiskākās iedzīvotāju kļūdas un iesaka veidus, kā, mainot katras konkrētas elektroierīces lietošanas paradumus, var samazināt elektroenerģijas patēriņu.

Ledusskapis

Kā zināms, dzīvokļos virtuves ir šauras un ledusskapi nākas ievietot iespējamā brīvajā vietā – pie plīts, radiatoriem vai pret logu, kur to vasarās ik dienu apspīd saule. Vietas taupības nolūkā mēdzam uzlikt tam virsū mikroviļņu krāsni vai citas ierīces, kas izdala siltumu. Taču neviena no minētajām vietām ledusskapim nav piemērota, jo tā palielinātos elektroenerģijas patēriņš par desmit procentiem. Lai brīvi cirkulētu gaiss, ledusskapim vajadzētu regulāri slaucīt putekļus no tā aizmugures un to novietot pietiekamā atstatumā no citām mēbelēm. Ja tam tuvumā ir centrālapkures radiatori vai maģistrālais siltumvads, tos ieteicams izolēt. “Virtuvē samazināta gaisa temperatūra palīdz samazināt elektroenerģijas patēriņu ledusskapim, turklāt gan gāzes plītis, gan tosteri, gan elektriskās krāsnis izdala siltumu,” atgādina B. Ģine.

Tāpat viņa iesaka apdomāties, cik lielu ledusskapi iegādāties: “Vēl nesenā pagātnē daudzi teica – to lielāko! Bet, ja cilvēks dzīvo viens vai divatā, vai ir vajadzīgs tik liels ledusskapis? Visvairāk elektroenerģijas ledusskapī patērē saldētava. Tāpēc medniekiem vai ģimenēm, kas daudz izmanto saldētus produktus, liela ledusskapja vietā izdevīgāk iegādāties atsevišķu saldētavu, kuru tad, kad tā ir tukša, atslēdz.”

"Energoefektīvā spuldze piecās stundās patērē tikpat elektroenerģijas, cik parastā kvēlspuldze stundas laikā."

Lietderīgi būtu saimniecības preču veikalos iegādāties termometru ledusskapim. B. Ģine stāsta, ka tas maksā ap diviem latiem un ir noderīgs vēlamās ledusskapja temperatūras kontrolēšanā: “Jaunajiem ledusskapjiem to lietošanas pamācībā ir norādīts, ka optimālā temperatūra ir +5 °C ledusskapja tilpnē un –18 °C – tā saldētavā. Temperatūru pazemināt vēl vairāk nav nepieciešams, jo ar katru samazināto grādu elektrības patēriņš palielinās par vismaz 6–10 procentiem. Ja ledusskapim nav termometra, bet darbības režīmu skala, tad vēlams to noregulēt vidējā, trešajā punktā. Taču daudzi cilvēki ir uzlikuši skalas ceturto vai pat piekto punktu.”

Vēl kāds svarīgs ieteikums, kas jāievēro ledusskapja novietošanā un līdzsvarošanā. Ledusskapja kājiņai tajā pusē, kurā durvīm ir eņģes, būtu jāatrodas nedaudz augstāk nekā citām. Tādējādi ledusskapja durvis pašas aizvērsies ciet gadījumā, ja kāds ģimenes loceklis tās būs atstājis pusvirus. Arī pa nelielu spraugu no telpas ieplūst siltums, un palielinās elektroenerģijas patēriņš.

Televizors

Nākamais lielākais elektroenerģijas patērētājs aiz apgaismojuma un ledusskapja ir televizors. “Lai gan tā jauda ir neliela, ilgs ir tā darbības laiks, kā rezultātā – arī samērā liels elektroenerģijas patēriņš,” skaidro B. Ģine. Viņa iesaka ņemt vērā, ka televizoram ar lielā formāta plazmas ekrānu būtiski palielināsies elektroenerģijas patēriņš: “Elektronisko televizoru jauda ir 40 vati stundā, bet televizoriem ar lielā formāta plazmas ekrānu – jauda ir ap 170-180 vatiem. Paši varat salīdzināt, cik liela atšķirība ir, ja svētdienā televizors ir ieslēgts deviņas, desmit stundas. Cilvēki nereti domā, ka tieši modernie televizori elektrību patērē mazāk, bet tā nav.”

Dators

“Dators maksā daudz dārgāk nekā tā elektroenerģijas patēriņš, jo biežā izslēgšana un ieslēgšana tam kaitē,” saka B. Ģine. Dators elektroenerģiju patērē samērā nedaudz. Vairāk to dara tā palīgierīces – printeris un skenētājs. Lai arī datora skaļruņi un web kameras darbībai izmanto strāvu, tas nav tik jūtami. Ja datora skandām ir 40 vatu jauda, stundas laikā tās patērē tikai 0,04 kWh. Klausoties mūziku piecas stundas, patēriņš – 0,2 kWh. Tā ir tikai piektā daļa no nepilniem 7,5 santīmiem. “Tas ir sīks elektroenerģijas patēriņš mūsu komfortam,” saka B. Ģine.

Elektriskā plīts          

Energoefektivitātes centrā jau ir leģendārs stāsts par kādu vīrieti, kurš nebija iedziļinājies, ka elektriskajai plītij ir 12 lietošanas režīmi, un visu laiku bija gatavojis ēst ar maksimālo elektriskās plīts jaudu. Tikai vēlāk sapratis, ka tas bija iemesls, kādēļ viņam vienmēr piedega gatavotais ēdiens. “Tikpat nesaprātīgi ir uz lielākās sildvirsmas likt mazu katliņu un gatavojot nelietot tā vāku,” norāda B. Ģine. Pērkot jaunu pannu vai katlu, jāpārliecinās, vai tam apakšā ir iestrādāta alumīnija plāksne, kas darbojas kā siltuma akumulētājs. Ja katls ir viegls, tad varam paredzēt, ka tas gan viegli sasils, gan tikpat ātri atdzisīs.

Kontaktligzdas

Izrādās, ir maldīgs priekšstats par elektroenerģijas patēriņu, piemēram, ja aizmirstam no kontaktligzdas izraut tējkannas vadu. B. Ģine skaidro, ka tējkannai nav snaudošā režīma – arī tad, ja vads ir atstāts kontaktligzdā, tā elektrību nepatērē. Savukārt kafijas automāts un cepeškrāsns, kuros ir iebūvēts pulkstenis, patērē. Tāpat arī snaudošajā režīmā darbojas mikroviļņu krāsns, trauku mazgājamā mašīna, DVD spēlētājs, mūzikas centrs, modernās veļasmašīnas un citas elektroierīces, kas, pieslēgtas pie strāvas, rūc, dūc vai tām mirgo lampiņa, darbojas pulkstenis. Snaudas režīmā elektroniskais televizors patērē 11 vatus stundā un aptuveni 0,24 kWh diennaktī – aptuveni ceturto daļu no nepilniem 7,5 santīmiem.

B. Ģine spriež, ka ikdienā visas elektroierīces atvienot no strāvas avota būtu apgrūtinoši, jo dažkārt ir grūti piekļūt visām kontaktligzdām (kas atrodas, piemēram, zem galda). Turklāt pēc strāvas atslēgšanas, piemēram, kafijas automāta pulksteni ikreiz nāksies noregulēt no jauna.

Taču, dodoties ārpus mājas uz pāris nedēļām vai ilgāk, šāds elektroenerģijas taupīšanas veids gan būtu jāievēro. Piemēram, 30 dienu laikā elektroniskais televizors vien snaudas režīmā patērē apmēram 7,2 kWh, kas naudas izteiksmē ir vairāk nekā 50 santīmi.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI