E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14316
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Kā saimnieciskās darbības veicēju var reģistrēt gan rezidentu, gan nerezidentu

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. aprīlī, 2018
Egita

Labdien! Es dzīvoju Anglijā, taču esmu reģistrēta kā pašnodarbinātā Latvijā. Tirgoju Anglijas preces no Anglijas latviešiem. Bet, kad meklēju informāciju par to, kas ir pašnodarbinātais, visur rakstīts, ka tā ir persona, kuras pastāvīgā dzīvesvieta ir Latvija. Vai es esmu izvēlējusies pareizo uzņēmējdarbības veidu? Tā kā ir liels apgrozījums, ir vēlme pieņemt kādu darbā, bet tad, cik saprotu, man jākļūst par IK, jo par SIA nevēlos. Kā saprast, vai tas man būs izdevīgi? Un kur īsti ir jāmaksā nodokļi, ja ienākumi ienāk Latvijas kontā, bet pēc tam tiek pārsūtīti uz Anglijas kontu? Tad jau abās valstīs uzrādās ienākumi! Gaidīšu Jūsu atbildi. Paldies!

A
atbild:
20. jūnijā, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Atbilstoši Latvijas likumam "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā fiziskā persona – Latvijas rezidents, kas guvis ienākumu Latvijā un/vai ārvalstīs. Ar nodokli neapliek Latvijas rezidenta algota darba ienākumus, kas gūti citā Eiropas Savienības dalībvalstī.

Personas rezidences statuss iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanas nolūkā tiek noteikts, vērtējot, kur personai ir pastāvīgā dzīvesvieta un vitālo interešu centrs (valsts, ar kuru ir ciešākas ekonomiskās un personiskās saites). Proti, tā ir ne tikai tā valsts, kur tiek strādāts algots darbs, veikti valsts sociālās apdrošināšanas obligātie maksājumi, bet vienlaikus tā ir valsts, kur atrodas, piemēram, personas ģimene, nekustamie īpašumi utt.

Kā saimnieciskās darbības veicēji Valsts ieņēmumu dienestā var būt reģistrēti kā rezidenti, tā arī nerezidenti.

Saskaņā ar Latvijas tiesību aktiem arī saimnieciskās darbības veicējs – pašnodarbinātais – var algot darbiniekus.

Saimnieciskās darbības veicējs iedzīvotāju ienākuma nodokli aprēķina par gadu, iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā (VID) gada ienākumu deklarāciju nākamajā gadā no 1. marta līdz 1. jūnijam.

Jebkuram nodokļu maksātājam par Latvijā piemērojamiem nodokļiem visus neskaidros jautājumus ir iespējams noskaidrot VID. Saziņas iespējas ir atrodamas VID mājaslapā.

Kas attiecas uz sociālo nodrošinājumu, tad par to atbild vai nu izcelsmes valsts, vai uzņēmējvalsts. Sociālās apdrošināšanas jomā Eiropā saskaņā ar regulu tiek noteikta valsts, kuras tiesību akti ir piemērojami konkrētā situācijā. Par sociālās drošības jautājumiem, tajā skaitā pašnodarbinātajiem, izklāsts atrodams Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā. Informāciju varat atrast materiālos internetā, arī Anglijā ir nodokļu un grāmatvedības pakalpojumu sniedzēji no Latvijas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas