E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14313
Lasīšanai: 3 minūtes

Tiesu izpildītāja atgūto naudas līdzekļu sadale

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. aprīlī, 2018
Baiba

Labdien! Bērnu tēvam ir uzturlīdzekļu parāds gan man, gan valstij. Zvērināta tiesu izpildītāja pārdeva izsolē parādnieka nekustamo īpašumu, bet man no tā netika neviens cents. Vai tas ir likumīgi, ka ZTI sedz savus izdevumus un valsts, bet maniem bērniem netiek pilnīgi nekas (ņemot vērā, ka pārdots, iespējams, mantojums)?

A
atbild:
10. maijā, 2018

Ir grūti sniegt atbildi, nezinot visus lietas faktiskos apstākļus un to, kādi vēl prasījumi (lietas) bija tiesu izpildītāja lietvedībā. Vispārējā kārtība paredz – ja no atgūtajiem naudas līdzekļiem nav iespējams segt visus piedzinēju prasījumus, tad tie tiek apmierināti Civilprocesa likumā noteiktajā secībā.

Civilprocesa likuma 621. panta pirmā daļa nosaka: no summas, ko tiesu izpildītājs piedzinis no parādnieka, vispirms sedz sprieduma izpildes izdevumus, no pārējās summas apmierina piedzinēju prasījumus, kas pamatoti ar šā tiesu izpildītāja lietvedībā esošiem izpildu dokumentiem.

Civilprocesa likuma 622. panta noteikumi nosaka: ja no parādnieka piedzītās summas nepietiek, lai apmierinātu visus prasījumus pēc izpildu dokumentiem, šī summa sadalāma starp piedzinējiem šajā likumā noteiktajā secībā, ja atsevišķā likumā kādiem piedzinējiem nav noteiktas priekšrocības.

Katras nākamās kārtas prasījumi tiek apmierināti pēc iepriekšējās kārtas prasījumu pilnīgas apmierināšanas.

Pirmās kārtas prasījumi ir:

  1. prasījumi par uzturlīdzekļu piedziņu bērnam vai vecākam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas prasījumi par uzturlīdzekļu parāda piedziņu;
  2. prasījumi par darba samaksas piedziņu;
  3. prasījumi personisku aizskārumu dēļ, kuru rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve;
  4. prasījumi par fiziskās personas labā apmierinātu kaitējuma kompensācijas pieteikumu krimināllietā.

Otrajā kārtā apmierināmi prasījumi par nodokļiem un nenodokļu maksājumiem budžetā.

Trešajā kārtā apmierināmi fizisko personu prasījumi par tādu zaudējumu atlīdzināšanu, kas nodarīti to mantai ar noziedzīgu nodarījumu, ja zaudējumu atlīdzināšana noteikta, pamatojoties uz tiesas spriedumu civillietā vai administratīvo pārkāpumu.

Ceturtajā kārtā apmierināmi visi pārējie prasījumi.

Savukārt Civilprocesa likuma 627. pants nosaka kārtību, kā tiek sadalīti naudas līdzekļi, ja tiek pārdots nekustamais īpašums, kas ir apgrūtināts ar ķīlu: no naudas, kas saņemta par pārdoto ar ķīlu apgrūtināto kustamo mantu, vispirms sedzami sprieduma izpildes izdevumi, pēc tam apmierināmi prasījumi šādā secībā:

  1. 1) ar ķīlu nodrošinātais prasījums;
  2. 2) pārējie prasījumi šajā likumā noteiktajā secībā.
Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas