E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13707
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Dzīvesvietas deklarēšana vēl nerada civiltiesiskas saistības

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2018
oskars

Labdien! Ko man darīt un pie kā vērsties, ja manu dzīvokli, kur biju deklarējies, tiesa atņēma un tagad tajā vietā, kur atrodos, īpašnieks ir ar mieru, ka dzīvoju, bet negrib, lai deklarējos? Vienīgi, ja uzrādu šo adresi, tad viņš piekrīt, ka dzīvoju te. Jo viņš baidās, ka viņa īpašumam tiesu izpildītāji nepieķeras klāt.

A
atbild:
06. martā, 2018
Elīna Gulbe
LV portāls
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Dzīvesvietas deklarēšanas likuma 3. panta otrā daļa nosaka, ka personai ir tiesisks pamats apmesties uz dzīvi noteiktā nekustamā īpašumā (līdz ar to arī tajā deklarēties), ja tai pieder šis nekustamais īpašums, attiecībā uz to ir noslēgts īres vai nomas līgums vai šā īpašuma lietošanas tiesības tā ieguvusi uz laulības, radniecības, svainības vai cita likumiska vai līgumiska pamata. Ja minētie nosacījumi ir spēkā, piemēram, noslēgts īres līgums, īpašnieks nevar liegt deklarēties savā īpašumā.

Savukārt likuma 2. panta otrajā daļā teikts – dzīvesvietas deklarēšanas fakts vēl nerada civiltiesiskas saistības. Tomēr Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes vecākā juriste Elīna Avota norāda – gadījumā, ja tiesu izpildītājiem ir informācija, ka īpašumā dzīvo parādnieks, tie var apķīlāt tur esošo kustamo mantu.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas