E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13245
Lasīšanai: 2 minūtes
6
6

Kas var būt būvniecības ierosinātājs

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. novembrī, 2017
Irēna Vējs

Par Būvniecības likumu: kas ir būvniecības ierosinātājs? Vai tam obligāti ir jābūt nekustamā īpašuma īpašniekam (vai pilnvarotai personai), topošajam būvprojekta un būvdarbu pasūtītājam, vai var būt arī jebkura fiziskā persona, kura vēlas ierosināt kādu būvniecību, finansēt to? Kurā normatīvajā aktā šis termins ir skaidrots?

A
atbild:
22. novembrī, 2017
Ekonomikas ministrija
Evita Urpena, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Jēdziens “būvniecības ierosinātājs” atbilst jēdzienam “ierosinātājs”, kurš ir definēts Administratīvā procesa likuma 25. panta pirmajā daļā: “Iesniedzējs ir privātpersona, kura griežas iestādē (būvvaldē), lai nodibinātu, grozītu, konstatētu vai izbeigtu konkrētas publiski tiesiskās attiecības.”

Precīzāk par to, kurš var ierosināt būvniecību, ir skaidrots Ministru kabineta 19.08.2014. noteikumu Nr. 500 “Vispārīgie būvnoteikumi” 3 . punktā: “Bez zemes vai būves īpašnieka būvniecību var ierosināt būves vai zemes tiesiskais valdītājs vai lietotājs, kuram ar līgumu ir noteiktas tiesības būvēt. Savukārt gadījumos, kad jāsakārto vai jānojauc būve, kas kļuvusi bīstama un rada apdraudējumu cilvēku drošībai, vai jānojauc patvaļīgās būvniecības objekts, bet zemes vai  būves īpašnieks to neveic, būvniecību var ierosināt pašvaldība.”

Šī joma skarta arī citos atsevišķos likumos, piemēram, Enerģētikas likumā ir noteikti gadījumi, kad energoapgādes komersants un citas personas arī ir tiesīgas ierosināt būvniecību.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas