E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 13033
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Pensijas
1
2
1
2

Apbedīšanas pabalsts tam, kurš uzņēmies pensionāra apbedīšanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. oktobrī, 2017
Dzintra

Labdien! Likuma par valsts pensijām 37. pantā ir pateikts, ka pensionāra nāves gadījumā pabalstu divu pensiju apmērā var saņemt tas, kurš uzņemas veikt apbedīšanu, sešu mēnešu laikā! Sakiet, kad un kurš var saņemt apbedīšanas pabalstu dubultā apmērā? Vai to var saņemt meita vai kāds cits, kurš uzņemas apbērēt, ja aizgājēja ir šķīrusies un dzīvoja viena?

A
atbild:
06. novembrī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likuma „Par valsts pensijām” 37. pants (Sakarā ar pensijas saņēmēja nāvi nesaņemtās pensijas un apbedīšanas pabalsta izmaksāšana) nosaka:

  1. Izmaksai aprēķinātās pensijas summas, kas nav izmaksātas līdz pensionāra nāvei, ir tiesības saņemt pensijas saņēmēja laulātajam, pirmās un otrās pakāpes radiniekiem, bet citai personai – uz mantojuma apliecības vai tiesas nolēmuma pamata.
  2. Pensijas saņēmēja nāves gadījumā viņa ģimenei vai personai, kas uzņēmusies apbedīšanu, izmaksā apbedīšanas pabalstu divu mēnešu pensijas apmērā.
  3. Pensijas saņēmēja nāves gadījumā pārdzīvojušajam laulātajam, pamatojoties uz viņa pieprasījumu, piešķir un izmaksā vienreizēju pabalstu mirušā laulātā divu pensiju apmērā.

Tātad apbedīšanas pabalstu piešķir un izmaksā mirušā divu mēnešu pensijas apmērā tam cilvēkam, kurš faktiski ir uzņēmies mirušo apbedīt un pieprasa apbedīšanas pabalstu.

Lai saņemtu pabalstu, jāvēršas ar iesniegumu Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas