E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12849
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Par dzīvokļa īpašnieces koplietošanas telpu lietošanas pārkāpumiem

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. septembrī, 2017
Rita

Mūsu mājas Rīgā kaimiņiene pirms gada savā dzīvoklī veica pārbūvi un visus būvatkritumus jau gadu tur koridorā pie sava dzīvokļa, kas traucē pārējiem mājas iedzīvotājiem piekļuvi bēniņiem, un negrasās vākt prom. Kur griezties, un kā piespiest atbrīvot koplietošanas kāpņu telpu?

A
atbild:
05. oktobrī, 2017
Rīgas dome
Ingrīda Mutjanko, Apsaimniekošanas pārvaldes priekšniece

Atbilstoši Dzīvokļa īpašuma likuma 10. pantā noteiktajam dzīvokļa īpašniekam ir pienākums saudzīgi izturēties pret kopīpašumā esošo daļu, ievērot tās lietošanas noteikumus, kā arī normatīvajos aktos noteiktās sanitārās, ugunsdrošības un citas prasības, lai neradītu aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējās vides kvalitātei, un raudzīties, lai šos noteikumus un prasības ievērotu personas, kas iemitinātas viņa dzīvokļa īpašumā.

Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likuma 14. panta trešo daļu dzīvokļa īpašumu var atsavināt Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā, vienlaikus izliekot dzīvokļa īpašnieku, viņa ģimenes locekļus un citas dzīvokļa īpašumā iemitinātās personas, ja dzīvokļa īpašnieks, viņa ģimenes loceklis vai cita dzīvokļa īpašumā iemitinātā persona pārkāpj normatīvo aktu prasības, kas attiecas ar dzīvokļa īpašuma izmantošanu, tostarp sanitārās un ugunsdrošības normas, un tādējādi rada aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējās vides kvalitātei. Savukārt atbilstoši minētā panta ceturtajai daļai prasību par dzīvokļa īpašuma atsavināšanu šā panta trešajā daļā noteiktajos gadījumos var celt ikviens dzīvokļa īpašnieks.

Dzīvokļu īpašnieki var vērsties pie dzīvojamās mājas pārvaldnieka (šajā gadījumā māju pārvalda SIA “Rīgas namu pārvaldnieks” iecirknis “Centrs”), lai tiktu nodrošināta koplietošanas telpu izmantošana atbilstoši paredzētajam mērķim un atbilstoši sanitārajām un ugunsdrošības normām. Ja tiek konstatēts, ka dzīvokļa īpašnieks (tā iemītnieki) pārkāpj Dzīvojamo māju pārvaldīšanas līguma vai Dzīvokļa īpašuma likuma nosacījumus, ir jābrīdina dzīvokļa īpašnieks par viņa atbildību normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas