E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12613
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Mantinieki var izprasīt neatņemamās daļas

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. augustā, 2017
Jānis

Sveiki! Jautājums būs par dāvinājumu! Skaidrs ir tas, ka dāvinājumu var apstrīdēt, ja dāvināšanas brīdī tas ir bijis vienīgais īpašums! 1922. pants nosaka, ka dāvinātājam ir pienākums rēķināties ar neatvairāmiem mantiniekiem. Taču manā gadījumā dāvinājuma brīdī dāvinātājam vēl piederēja īpašums, neatvairāmie mantinieki nebija atstāti bez nekā, taču savas dzīves laikā tik sev zināmu iemeslu dēļ šis īpašums ir ticis pārdots. To es uzzināju tikai pēc dāvinātāja nāves, un uz nāves dienu ir tikai dāvinājums! Vai no šī dāvinājuma var izprasīt neatvairāmās daļas, ja reiz dāvinājuma brīdī tas nebija vienīgais īpašums?

A
atbild:
28. augustā, 2017
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Elvijs Vēbers, zvērināts advokāts

Nezinot konkrētus lietas apstākļus, viennozīmīgi atbildēt nevar, taču pēc vispārīgā principa dāvinātāja neatraidāmajiem mantiniekiem ir tiesības izprasīt viņiem pienākošās neatņemamās daļas no apdāvinātā. Atbilstoši Civillikuma 1922. pantam, aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem par pamatu dāvinātāja mantas stāvoklis dāvināšanas laikā.

Tas nozīmē, ka, aprēķinot neatņemamo daļu, jāņem vērā arī vēlāk pārdotais īpašums. Tas ka kāda daļa no mantas dāvinātāja dzīves laikā pārdota, neatņem neatraidāmajiem mantiniekiem viņu neatņemamās daļas.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas