E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12601
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Tēva māsas iespējas apstrīdēt paternitātes pieņēmumu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2017
Liene

Ģimenē bijām divi bērni. Brālis nomira, kad viņa dēlam bija 1,2 gadi. Pēc vairākiem gadiem atklājās, ka dēlam ir cits radītājs. Jautājums, ja veic DNS analīzi un atklājas, ka bērna tēvs nav mans brālis, vai es varu apstrīdēt viņa tiesības uz mantojumu mirušā tēva vietā?

A
atbild:
15. septembrī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Gunta Kuzmane, zvērināta advokāte

“Cik saprotams, tad Jūs ar brāli esat dzimuši laulībā un mātes vīrs ir ierakstīts par bērnu tēvu, pamatojoties uz to, ka reģistrēta laulība. Veicot DNS analīzi un noskaidrojot, ka bērna tēvs nav jūsu brālis, būtu tiesas ceļā jāapstrīd paternitātes pieņēmums saskaņā ar Civillikuma 149. panta noteikumiem. Tiesība apstrīdēt bērna izcelšanos ir personiska. Tā nepāriet uz mirušā mantiniekiem, bet viņa celto prasību mantinieki var turpināt,” norāda zvērināta advokāte Gunta Kuzmane.

Zvērināta advokāte skaidro: “Civilprocesa likuma 246. pants izsmeļoši uzskaita personas, kas var celt šādas prasības, proti, bērna māte, bērna mātes vīrs un bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas. Pēc bērna mātes vīra nāves šādu prasību var celt vīra vecāki, ja vīrs līdz nāves brīdim nav zinājis par bērna dzimšanu. Pēc bērna mātes vīra nāves viņa likumiskie mantinieki var iestāties viņa uzsāktajā procesā kā tiesību pārņēmēji.
Turklāt likums nosaka termiņa ierobežojumu apstrīdēšanai – 2 gadu laikā:

  • ja apstrīd bērna mātes vīrs, tad termiņu skaita no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa, savukārt vīra vecāki var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu divu gadu laikā, ja vīrs līdz nāves brīdim nav zinājis par bērna dzimšanu;
  • ja apstrīd pats bērns, tad no pilngadības sasniegšanas.

Personai, kas sevi uzskata par bērna bioloģisko tēvu, izņemot gadījumu, kad bērns ieņemts noziedzīga nodarījuma pret tikumību un dzimumneaizskaramību rezultātā, ir tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu divu gadu laikā no bērna piedzimšanas šādos gadījumos:

  • bērna māte ir mirusi dzemdībās;
  • bērna māte un bērna mātes vīrs dzīvo šķirti vismaz 306 dienas pirms bērna piedzimšanas.”

Kā redzams, mirušās personas māsai nav tiesību šajā situācijā apstrīdēt bērna izcelšanos. Līdz ar to arī nav likumiska pamata apstrīdēt bērna tiesības uz mantojumu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas