E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12598
Lasīšanai: 2 minūtes

Ja papildatvaļinājums iepriekš nav piešķirts

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. augustā, 2017
Lidija

Labdien! 2017. gada 16. augustā stājās spēkā Darba likuma grozījumi, kas nosaka, ka ikgadējā apmaksātā papildatvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumus, kad darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu nav izmantojis. Ja darbinieks nav izmantojis ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu 3 gadus, izbeidzot darba tiesiskās attiecības, ikgadējais apmaksātais papildatvaļinājums jākompensē naudā par visu periodu – 3 gadiem?

A
atbild:
29. septembrī, 2017
Labklājības ministrija
Ineta Vjakse, Darba departamenta nodaļas vadītāja

Darba likuma 151. panta piektā daļa šobrīd skaidri nosaka, ka ikgadējā apmaksātā papildatvaļinājuma atlīdzināšana naudā nav pieļaujama, izņemot gadījumu, ja darba tiesiskās attiecības tiek izbeigtas un darbinieks ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu nav izmantojis.

Ja ar darbinieku tiek izbeigtas darba tiesiskās attiecības un viņš nav izmantojis ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu, darbiniekam pienākas kompensācija par neizmantoto ikgadējo apmaksāto papildatvaļinājumu. Vienlaikus jāņem vērā, ka saskaņā ar Darba likuma 31. panta pirmo daļu, visi prasījumi, kas izriet no darba tiesiskajām attiecībām, noilgst divu gadu laikā, ja likumā nav noteikts īsāks noilguma termiņš. Šis noteikums ir attiecināms arī uz papildatvaļinājumu pieprasīšanu. Tomēr vienlaikus ir jāņem vērā arī Civillikuma noteikumi, kas attiecas uz noilguma pārtraukumu, līdz ar to, ja šo trīs gadu laikā tika veiktas kādas darbības, kas pārtrauc noilgumu, tad noilgums tiek pārtraukts un sākas jauns noilguma termiņš.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 66 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas