E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12233
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Atbrīvojumi no nodokļa, pārceļoties uz dzīvi Latvijā no ASV

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūnijā, 2017
Edgars

Ja vēlos no ASV pārcelties uz dzīvi Latvijā, vedot līdzi savas sadzīves mantas – mēbeles, elektropreces un citas sadzīvē lietotas mantas, drēbes, vai šīm mantām tiek piemēroti kādi nodokļi, iebraucot Latvijā?

A
atbild:
29. jūnijā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Evita Teice-Mamaja, Sabiedrisko attiecību daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste

Ievedot preces Eiropas Savienībā (ES) no trešajām valstīm, jāievēro ES un nacionālajos normatīvajos aktos noteiktā kārtība par preču ievešanu, muitošanu un deklarēšanu.

Lai no trešajām valstīm ievestās preces būtu brīvā apritē ES muitas teritorijā, tās jāpiesaka muitas procedūrai - laišana brīvā apgrozībā, kas paredz muitas maksājumu un tirdzniecības politikas pasākumu piemērošanu konkrētajām precēm. Par preču importu parasti maksājams ievedmuitas nodoklis, kura likme tiek noteikta atbilstoši konkrētās preces tarifa klasifikācijai saskaņā ar Padomes 1987. gada 23. jūlija Regulu (EEK) Nr. 2658/87 par tarifu un statistikas nomenklatūru un kopējo muitas tarifu I pielikumu, un pievienotās vērtības nodoklis (PVN), kura standarta likme ir 21%. Par akcīzes preču importu papildus maksājams arī akcīzes nodoklis.

Tomēr atsevišķos gadījumos ES teritorijā ievestajām precēm ir paredzēts atbrīvojums no muitas maksājumiem. Konkrētajā gadījumā atbrīvošanu no ievedmuitas nodokļiem nosaka Padomes 2009. gada 16. novembra Regulas (EK) Nr. 1186/2009, ar kuru izveido Kopienas sistēmu atbrīvojumiem no muitas nodokļiem (turpmāk – Regula Nr. 1186/2009), 3.–5. pants, paredzot, ka:

  • fiziskas personas, kuras pārceļas no pastāvīgās dzīvesvietas trešā valstī uz pastāvīgu dzīvesvietu ES muitas teritorijā, ar atbrīvojumu no ievedmuitas nodokļiem var ievest personisko mantu;
  • atbrīvojums attiecas tikai uz personisko mantu, kas bijusi attiecīgās personas valdījumā, vai, nepatērējamu lietu gadījumā, persona tās izmantojusi savā iepriekšējā pastāvīgajā dzīvesvietā vismaz 6 mēnešus pirms dienas, kad personas pastāvīgā dzīvesvieta ir beigusi atrasties trešā, izbraukšanas valstī un paredzēta izmantošanai tādiem pašiem nolūkiem šīs personas jaunajā pastāvīgajā dzīvesvietā;
  • atbrīvojumu var piešķirt vienīgi personām, kuru pastāvīgā dzīvesvieta ārpus ES muitas teritorijas bijusi vismaz 12 mēnešus no vietas;
  • atbrīvojumu piešķir tikai attiecībā uz personisko mantu, ko brīvai apgrozībai ieved 12 mēnešos pēc dienas, kad attiecīgā persona iedibinājusi pastāvīgu dzīvesvietu.

Saskaņā ar Regulas Nr. 1186/2009 2. panta 1. punkta c) apakšpunktu „personiskā manta” nozīmē visu mantu, kas paredzēta attiecīgo personu personiskai lietošanai vai arī to mājsaimniecības vajadzībām. „Personiskā manta” ir mājsaimniecības priekšmeti, velosipēdi un motocikli, privāti mehāniskie transportlīdzekļi un to piekabes, dzīvojamās piekabes, izpriecu kuģi un privātas lidmašīnas. Personiskā manta ne īpašību, ne daudzuma ziņā nedrīkst liecināt par ievešanu komerciāliem nolūkiem.

Pievienotās vērtības nodokļa likuma 53. panta trešā daļa nosaka, ka ar PVN neapliek preču importu, kas netiek aplikts ar muitas nodokli saskaņā ar Regulu Nr. 1186/2009.

Tādējādi, ja izpildās visi iepriekš minētie Regulas Nr. 1186/2009 3.–5. panta nosacījumi, fiziskas personas, kas pārceļas no pastāvīgas dzīvesvietas ASV uz pastāvīgu dzīvesvietu Latvijā, personiskajai mantai, laižot to brīvā apgrozībā, tiks piemērots atbrīvojums no muitas maksājumiem.

Piesakot muitas procedūru un uzrādot preces muitai, personai muitas iestādē jāiesniedz:

  • personu apliecinošs dokuments;
  • preču saraksts, kas satur informāciju par ievesto preču veidu, daudzumu, svaru un to vērtību;
  • dokumenti, kas apliecina, ka pastāvīgā dzīvesvieta ārpus ES muitas teritorijas bijusi vismaz 12 mēnešus no vietas (piemēram, atzīmes pasē, darba līgums u.c.);
  • dokumenti, kas apliecina, ka persona ievestās personīgās mantas izmantojusi savā iepriekšējā pastāvīgajā dzīvesvietā vismaz 6 mēnešus (piemēram, preču iegādes vai reģistrācijas dokumenti, personas rakstisks apliecinājums u.c.);
  • dokumenti, kas apliecina, ka persona iedibinājusi pastāvīgu dzīvesvietu Latvijā (piemēram, deklarētā dzīvesvieta, nekustamā īpašuma pirkšanas/reģistrācijas/īres dokumenti, profesionālās darbības veikšanu apliecinoši dokumenti, dokumenti, kas apliecina personiskās saites (to, ka Latvijā dzīvo/strādā/mācās kāds no ģimenes locekļiem), termiņa uzturēšanās atļauja Latvijā, kas izdota saskaņā ar Imigrācijas likumu u.c.);
  • personas iesniegums (apliecinājums), ka personiskās mantas paredzēts lietot tikai personiskām vajadzībām un ka persona ir informēta, ka 12 mēnešu laikā no dienas, kad personiskās mantas laistas brīvā apgrozībā, tās nedrīkst patapināt, ieķīlāt, izīrēt vai atsavināt par atlīdzību vai par brīvu, par to neziņojot kompetentajām iestādēm un nesamaksājot muitas maksājumus.

Konkrētu jautājumu vai neskaidrību gadījumā aicinām zvanīt uz VID informatīvo tālruni 67120000, izvēloties otro tēmu “Muita”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 89 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas