E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12048
Lasīšanai: 2 minūtes
1
53
1
53

Darba devēja rīcība, ja darbinieks neierodas darbā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. maijā, 2017
Tatjana

Labdien! Gribēju lūgt konsultāciju. Ir pieņemts darbā darbinieks, par viņu ir noziņots, ka viņš ir stājies darba attiecībās, bet viņš nav bijis darbā jau divas nedēļas un par sevi nav sniedzis nekādas ziņas. Pieejama ir tikai viņa dzīvesvietas adrese – nezināmu iemeslu dēļ neesam fiksējuši viņa telefona numuru. Kā šajā gadījumā man rīkoties kā biroja administratorei? Paldies!

A
atbild:
05. jūnijā, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Darba likuma 28. panta otrā daļa noteic, ka „ar darba līgumu darbinieks uzņemas veikt noteiktu darbu, pakļaujoties noteiktai darba kārtībai un darba devēja rīkojumiem”. Tātad darbiniekam ir pienākums ierasties darbā un veikt nolīgto darbu. Neierašanās darbā ir uzskatāma par būtisku darba līguma un darba kārtības noteikumu pārkāpumu. Tas ir pietiekami, lai darba devējs varētu uzteikt darbu atbilstoši Darba likuma 101. panta pirmās daļas pirmajā punktā noteiktajam.

Aprakstītajā situācijā darba devējam uz darbinieka norādīto adresi ir jānosūta uzaicinājums ierasties konkrētā laikā un sniegt paskaidrojumu par darba kavējumu. Uzaicinājums ir jānoformē kā ierakstīts sūtījums ar atzīmi par saņemšanu. Šādi ir iespēja izvairīsieties no darbinieka sacītā, ka viņš neko nav saņēmis.

Ja uzaicinājums ir izsūtīts, atzīme par tā saņemšanu iegūta, bet darbinieks norādītajā laikā tomēr nav ieradies un nav arī lūdzis pārcelt tikšanos, ir pamats uzskatīt, ka viņš darbu kavē neattaisnoti un no paskaidrojuma sniegšanas ir atteicies.

Sekojoši ierakstītā vēstulē ar atzīmi par saņemšanu ir nosūtāms darba devēja uzteikums. Pēc 10 dienām no saņemšanas brīža darbinieks atbrīvojams no darba.

Labs saturs
53
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas