E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12037
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
1
1

IIN piemērošana, ja pārdod nekustamo īpašumu pēc laulāto mantas sadales

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2017
Anastasija

Labdien! Vēlos uzzināt, vai ir jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis (15%) par mājas (īpašuma) pārdošanu? Māja ir pirkta 1997. gadā laulības laikā. Īpašums zemesgrāmatā bija reģistrēts uz vīra vārda. 2016. gadā laulība pie notāra tika šķirta un tika noslēgta vienošanās par laulāto mantas sadali, kā rezultātā laulības laikā iegādātais īpašums tika atdots īpašumā man un uz mana vārda 2016. gadā tika ierakstīts zemesgrāmatā. Esmu īpašumā deklarēta kopš 1997. gada, šis ir mans vienīgais īpašums. Šobrīd vēlos māju pārdot. Sakiet, lūdzu, vai man ir jāmaksā kapitāla pieauguma nodoklis un kas šajā gadījumā tiek uzskatīts par īpašuma iegādes vērtību? Paldies!

A
atbild:
14. jūnijā, 2017
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Ar iedzīvotāju ienākuma nodokli netiek aplikts ienākums no nekustamā īpašuma atsavināšanas, kas nodokļa maksātāja īpašumā (no dienas, kad attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta (kas nav deklarēta kā nodokļa maksātāja papildu adrese).

Ja nekustamais īpašums iegādāts laulības laikā, tad, ja vien zemesgrāmatā nav ieraksts, ka nekustamais īpašums ir laulātā atsevišķa manta, tas jāvērtē kā abu laulāto kopmanta. Konkrētajā gadījumā, ja nekustamais īpašums (skaitot no dienas, kad tas reģistrēts zemesgrāmatā uz bijušā vīra vārda) ir fiziskās personas īpašumā ilgāk par 60 mēnešiem un ir deklarētā dzīvesvieta vairāk nekā 12 mēnešus pēc kārtas (minētajā 60 mēnešu periodā) līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai, tad ienākums no konkrētā nekustamā īpašuma atsavināšanas netiek aplikts ar iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Tā kā nekustamais īpašums pirkts 1997.gadā, iegādes vērtība ir pirkuma līgumā minētā vērtība.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 68 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas