E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 12035
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Pirmpirkuma tiesības zemes īpašniekam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
24. maijā, 2017
Dmitrijs

Labdien! Lai pabeigtu kopīpašumu, ēka tiks pārdota izsolē. Sakiet, lūdzu, vai zemes īpašniekiem ir pirmpirkuma tiesības uz ēkas daļu, kas atrodas kopīpašumā?

A
atbild:
12. jūnijā, 2017
Laura Studente
LV portālam

Zemes īpašniekam ir pirmpirkuma tiesības saskaņā ar likuma “Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību” 14. panta otro daļu. Šajā gadījumā vispirms jānoskaidro, vai ir noslēgts nomas līgums uz laiku, ne mazāku kā 10 gadi, ar tiesībām būvēt ēkas kā patstāvīgu īpašuma objektu. Ja nomas līgums būvniecības tiesības dod, ir saskaņots projekts un attiecīgās būvatļaujas, ēkas pamatu kopīpašniekam ir pirmpirkuma tiesības saskaņā ar Civillikuma 1073. pantu.

Atbilstoši likumam ēkas (būves) uzskatāmas par patstāvīgu īpašuma objektu, ja uzceltas uz nomātas zemes un ja zemes nomas līgums ir noslēgts uz laiku, kas nav mazāks par desmit gadiem, un zemes īpašnieka un nomnieka līgumā ir paredzētas nomnieka tiesības celt uz iznomātās zemes ēkas (būves) kā patstāvīgus īpašuma objektus. Šādas ēkas (būves) par patstāvīgu īpašuma objektu uzskatāmas tikai laikā, kamēr ir spēkā zemes nomas līgums.

Saskaņā ar tā paša likuma 14. panta otro daļu, ja ēkas (būves) vai augļu dārzs (koki) ir patstāvīgs īpašuma objekts, tā pirmpirkuma vai izpirkuma tiesības ir zemes īpašniekam. Tādas pašas pirmpirkuma vai izpirkuma tiesības ir ēku (būvju) vai augļu dārza (koku) īpašniekam, ja atsavina zemes gabalu.

Saskaņā ar Civillikuma 994. panta pirmo daļu par nekustamā īpašuma īpašnieku atzīstams tikai tas, kas par tādu ierakstīts zemesgrāmatās.

Saskaņā ar likumu “Par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatās” 25. pantu jaunbūves (iesākta būvniecība līdz nodošanai ekspluatācijā) ierakstāmas zemesgrāmatā, pamatojoties uz būvinspekcijas (būvvaldes) izdotu izziņu, kurā norādīts būvniecības tiesiskais pamats un jaunbūves raksturojums.

Jāņem vērā, ka saskaņā ar Civillikuma 1073. pantu, ja kāds nekustamā īpašuma kopīpašnieks atsavina savu daļu personai, kura nav kopīpašnieks, tad pārējiem kopīpašniekiem divu mēnešu laikā, skaitot no pirkuma līguma noraksta saņemšanas, pieder pirmpirkuma tiesības (2060. p. 2. d. un 2062. p.), bet gadījumos, kad pirmpirkuma tiesības nav bijis iespējams izlietot atsavinātāja vainas dēļ, – izpirkuma tiesības (1381. un turpmākie panti).

Ja izlietot pirmpirkuma vai izpirkuma tiesības piesakās reizē vairāki kopīpašnieki, tad viņi atsavināto daļu iegūst kopīgi un sadala to savā starpā līdzīgās daļās, ja paši nevienojas citādi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas