E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11456
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi
5
5

Zemes iznomāšana pret nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2017
Iveta

Labdien! Man ir divi jautājumi. 1. Pārņēmu mantojumā zemesgabalu un mežu. Zemesgabala platība – 10 ha, meža – 7 ha. Par zemes izmantošanu ir noslēgts līgums ar nomnieku, kurš apņemas apstrādāt zemi par NĪN samaksu. Līgums ir reģistrēts pašvaldībā. Paziņojumā par NĪN man uzrāda, ka arī man jāmaksā NĪN par 10 ha zemes, ko apstrādā nomnieks. Vienlaikus pašvaldības atbildīgā speciāliste man apgalvo, ka nomnieks kārtīgi maksā, taču, cik lielu summu, apliecinājumus man neuzrāda. Tas man liek domāt, ka nomnieks neko nemaksā un veido man parādu. Ja jau par 10 ha zemes NĪN maksā nomnieks, uzskatu, ka man jāmaksā par 7 ha meža. Vai tā nav dubulta maksa par vienu un to pašu zemesgabalu? 2. Vai zemesgabala iznomāšana pret NĪN samaksu uzskatāma par saimniecisko darbību, par ko arī jāmaksā nodoklis? Liels paldies par atbildi!

A
atbild:
24. martā, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls
Valsts ieņēmumu dienests
Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa, sabiedrisko attiecību speciāliste

Jāsaka – diemžēl neizprotami, kāpēc Jūs nevarat savā pašvaldībā, kura iekasē nekustamā īpašuma nodokli (NĪN), saņemt par to paskaidrojošu informāciju. Ja jau tā, iesniedziet pašvaldībai rakstveida iesniegumu. Uz to saņemsiet rakstveida atbildi. Ja esat pareizi sapratis paziņojumā par NĪN maksājumu norādīto informāciju, saskaņā ar kuru Jums ir jāmaksā šis nodoklis par iznomāto zemi, tad ir jautājums, uz kāda dokumenta pamata nodoklis tiek iekasēts arī no zemes nomnieka. Vai pašvaldība par vienu un to pašu zemes platību nodokļa paziņojumu sūta gan Jums, gan nomniekam?

Ja Jums ir līgums par zemes iznomāšanu pret NĪN maksājumu un tas ir atrunāts arī nomas līgumā, Jūs taču arī zemes nomniekam varat  pajautāt, vai viņš maksā nodokli un kādā apmērā.

Zināt, kurš maksā nekustamā īpašuma nodokli, ir svarīgi Jums kā iznomātājam, kura pienākums ir maksāt arī iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) par ienākumu no zemes nomas. Zemes noma ir saimnieciskā darbība, pirms kuras uzsākšanas ir jāreģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā saimnieciskās darbības veicēja statusā. Ja saistībā ar nekustamā īpašuma iznomāšanu nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, nekustamā īpašuma iznomātājs var izmantot tiesības nereģistrēties kā saimnieciskās darbības veicējam, taču par nomas līgumu ir jāinformē Valsts ieņēmumu dienests.

Kas attiecas uz jautāto, vai zemesgabala iznomāšana pret NĪN samaksu uzskatāma par saimniecisko darbību, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļas speciāliste Kristīne Augstkalne-Jaunbērziņa skaidro: no jautājumā sniegtās informācijas ir secināms, ka nekustamā īpašuma īpašnieks saņem nomas maksu, kas ir pielīdzināma nekustamā īpašuma nodokļa apmēram. Nomas maksa ir saimnieciskās darbības ienākums, kas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Pirms saimnieciskās darbības uzsākšanas nodokļa maksātāja pienākums ir reģistrēt saimniecisko darbību.

Fiziskai personai, kas gūst ienākumus no nekustamā īpašuma iznomāšanas, ja netiek atzīti saimnieciskās darbības izdevumi, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu, ir tiesības nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējam, informējot par to VID piecu darbdienu laikā no līguma noslēgšanas dienas. Šādā situācijā ienākumam no nekustamā īpašuma iznomāšanas tiek piemērota iedzīvotāju ienākuma nodokļa 10 procentu likme.

Ja īpašnieks nav reģistrējis saimniecisko darbību un nekustamo īpašumu nomā komersants, tad iedzīvotāju ienākuma nodokli maksā ienākuma izmaksātājs, ieskaitot to budžetā ne vēlāk kā ienākuma izmaksas mēnesim sekojošā mēneša piektajā datumā.

Savukārt, ja nekustamo īpašumu nomā fiziskā persona, kura nav reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicējs, vai pats zemes īpašnieks ir reģistrējis saimniecisko darbību, tad īpašniekam pašam ir pienākums iesniegt Valsts ieņēmumu dienestam gada ienākumu deklarāciju un samaksāt nodokli.

Labs saturs
5
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas