E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11242
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Finanses

Par pilsoņa rezidenta un pilsoņa nerezidenta tiesībām

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2017
Marija

Kāda ir atšķirība starp Latvijas pilsoni rezidentu un Latvijas pilsoni nerezidentu: 1. nekustamā īpašuma pirkuma gadījumā Latvijas teritorijā; 2. sociālās garantijas Latvijā?

A
atbild:
30. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Latvijas pilsoņu tiesības iegādāties nekustamo īpašumu Latvijā neatšķiras atkarībā no tā, vai ir rezidenta vai nerezidenta statuss. Lēmumus un atļaujas darījumiem ar lauksaimniecībā izmantojamo zemi pieņem pašvaldība, un konkrētajā pašvaldībā tad arī ir jānoskaidro, kādas ir prasības.

Sociālo garantiju gadījumā ir svarīgi, vai runa ir par sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem (uz kuriem ir tiesības tiem, kas piedalās valsts sociālās apdrošināšanas sistēmā, veicot sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas), vai sociālajiem pabalstiem.

Eiropas Savienībā sociālās apdrošināšana jautājumus nosaka un koordinē vairākas regulas. Informāciju “Sociālā drošība ES” varat izlasīt Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā.

Citu valstu sociālās apdrošināšanas jautājumus regulē atsevišķi divpusējie līgumi. Arī par tiem informācija ir VSAA mājaslapā.

Savukārt tiesības uz sociālajiem pabalstiem un sociālo palīdzību ir cilvēkiem, kuri dzīvo Latvijā. Piemēram, tiesības saņemt bērna piedzimšanas pabalstu un bērna kopšanas pabalstu, ģimenes valsts pabalstu ir Latvijā pastāvīgi dzīvojošiem Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods.

Valsts sociālo pabalstu likums nosaka valsts sociālo pabalstu veidus, kurus saņem pie noteiktām iedzīvotāju grupām piederīgas personas situācijās, kad ir nepieciešami papildu izdevumi vai kad šīs personas nespēj gūt ienākumus. Tie ir regulāri izmaksājamie (ģimenes valsts pabalsts, bērna kopšanas pabalsts, valsts sociālā nodrošinājuma pabalsts u.c.), vienreizējie - bērna piedzimšanas pabalsts, apbedīšanas pabalsts, atlīdzība par adopciju.

Tiesības uz valsts sociālajiem pabalstiem ir Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods un kuri pastāvīgi dzīvo Latvijas teritorijā.

Tiesības uz valsts sociālā nodrošinājuma pabalstu invaliditātes vai vecuma gadījumā ir tām personām, kuras Latvijas Republikā nodzīvojušas kopumā ne mazāk kā 60 mēnešus, no tiem pēdējos 12 mēnešus nepārtraukti.

Sociālo atbalstu paredz arī Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likums, kas nosaka tiesības saņemt šajā likumā noteiktos sociālos pakalpojumus un sociālo palīdzību Latvijas Republikā dzīvojošām personām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas