E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11240
Lasīšanai: 3 minūtes

Pašnodarbinātais norāda, ka gūs ienākumus, ziņas par iemaksu VSAA saņem no VID

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
23. janvārī, 2017
Vita

Esmu pašnodarbinātā. Manā vadībā strādā vēl divi cilvēki, par kuriem maksāju algu un nodokļus no algas. Dodos dekrēta atvaļinājumā un pati vairs nestrādāšu. Abi mani darbinieki turpina darbu un saņem algu. Vai es varu saņemt vecāku pabalstu kā nestrādājošs pašnodarbinātais? Sociālās iemaksas par mani netiek veiktas (izpildās likuma nosacījumi, nav ienākumu, visu izmaksāju darbiniekiem algās, nodokļos utt.). Paldies par atbildi!

A
atbild:
26. janvārī, 2017
Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra
Solvita Sukure, Pabalstu metodiskās vadības daļas vecākā eksperte

Pašnodarbinātajam ir tiesības uz vecāku pabalstu, ja obligātās iemaksas faktiski ir veiktas gada ceturksnī, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums (datums, no kura piešķir vecāku pabalstu), vai arī iepriekšējā ceturksnī pirms ceturkšņa, kurā iestājies apdrošināšanas gadījums.

Ja pašnodarbinātais pieprasa piešķirt vecāku pabalstu pēc maternitātes pabalsta izmaksas beigu datuma, uzskatāms, ka pabalsta piešķiršanas dienā persona ir nodarbināta (ir tiesības uz vecāku pabalstu), jo sociāli apdrošinātas personas statuss ir jau noteikts, piešķirot maternitātes pabalstu, un grūtniecības/dzemdību atvaļinājuma periodā pašnodarbinātajam obligātās iemaksas nebija jāveic.

Pašnodarbinātais pats iesniegumā apliecina, ka līdz bērna viena gada vai pusotra gada vecumam gūs/negūs ienākumus bērna kopšanas dēļ. Ja ienākumus negūs, tad pabalstu izmaksās piešķirtajā apmērā. Ja ienākumi tiks gūti, pabalstu izmaksās 30% apmērā no piešķirtā pabalsta apmēra.

Informāciju par personas veiktajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk – VSAA) elektroniski saņem no Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID). Pamatojoties uz saņemto informāciju par pašnodarbinātā faktiski veiktajām obligātajām iemaksām, VSAA pārrēķinās turpmāk izmaksājamā vecāku pabalsta apmēru.

Tā kā uzdotajā jautājumā ir sniegta ļoti ierobežota informācija, tad detalizētāku atbildi par savām tiesībām un pabalstu saņemšanu klātienē var iegūt ikvienā no VSAA klientu apkalpošanas centriem vai arī rakstot uz VSAA e-pasta adresi konsultācijām: konsultacijas@vsaa.lv, minot konkrētākus faktus vai personas datus, kas ļautu identificēt Jūs kā pakalpojuma saņēmēju.

Savukārt jautājumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu un nodokļu nomaksas, deklarāciju iesniegšanas kārtību jānoskaidro VID.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas