E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11230
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Valde par soda naudu lēmusi nelikumīgi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. janvārī, 2017
Anatolijs

Labdien! Dzīvokļu īpašnieku biedrība “...” rīkoja sapulci, kurā piedalījās tikai valdes locekļi. Izskatīja jautājumu par ūdens skaitītāju rādītāju nodošanas kārtību, kas būtiski ir svarīgs visiem dzīvokļu īpašniekiem. Sapulcē tika lemts, ka par ūdens skaitītāju rādījumu sistemātisku nenodošanu vai nodošanu, neievērojot rādījumu nodošanas kārtību, tiks piemērots sods 5 (pieci) eiro. Lēmums, kas tika pieņemts valdes locekļu starpā, ir likumīgs? Kādi likumi vai normatīvie akti regulē dzīvokļu īpašnieku biedrību darbību?

A
atbild:
30. janvārī, 2017
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Vitolds Peipiņš
Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs

Biedrību un nodibinājumu likuma 43. pantā “Valdes kompetence” ir noteikts: “(1) Valde pārzina un vada biedrības lietas. Tā pārvalda biedrības mantu un rīkojas ar tās līdzekļiem atbilstoši likumiem, statūtiem, biedru sapulces vai citu institūciju lēmumiem. (2) Valde organizē biedrības grāmatvedības uzskaiti saskaņā ar normatīvajiem aktiem un veic citus pienākumus saskaņā ar statūtos noteikto kompetenci.”

Tas arī viss. Dzīvokļu īpašnieku biedrības (DzĪB) valde drīkst lemt par jautājumiem, kas saistīti tikai ar biedrības darbības, bet ne daudzdzīvokļu mājas kopīpašuma pārvaldīšanas lietām. Saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumu tā ir dzīvokļu īpašnieku kopības kompetence (16. pants). Tikai kopība pieņem šādus lēmumus un deleģē to izpildi DzĪB.

 Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš uzsver – arī dzīvokļu īpašnieku kopība sapulcē nedrīkstētu lemt par kādu soda sankciju piemērošanu par dzīvokļa īpašnieka pienākumu nepildīšanu: šādas tiesības Dzīvokļa īpašuma likums kopībai nav devis. Tā var lemt par darbībām saistībā ar kopīpašuma apsaimniekošanu un lietošanu, nevis par sodiem saistībā ar skaitītāju rādījumu nodošanu, kas saistīta ar maksājumiem, un tā vairs nav kopīpašuma joma.

Arī Augstākās tiesas Senāta Civillietu departamenta apkopojumā “Tiesu prakse līgumsodu piemērošanā” (2013. gads) norādīts – Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktās dzīvokļu īpašnieku tiesības izlemt citus jautājumus, kas saistīti ar kopīpašumā esošās daļas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu, “nav tulkojamas tik plaši, ka tās aptver arī tiesības noteikt atsevišķiem dzīvokļu īpašniekiem līgumsodus”. Līgumsods un apsaimniekošana ir dažādas lietas. Kā izriet no definīcijas Civillikuma 1716. pantā, līgumsods ir konkrētā saistības dalībnieka labprātīgi uzņemts pienākums ciest pametumu, un nav pamata uzskatīt, ka šāda tiesība likumā būtu nodota dzīvokļu īpašnieku kopsapulces izlemšanā.

Tādējādi no iepriekš minētā izriet, ka DzĪB valdes pieņemtais lēmums ir nelikumīgs un dzīvokļu īpašniekiem tas nav jāpilda.

Taču vienkārši nemaksāt soda naudu un uzkrāt nepamatotu parādu nebūs pareizi. Vislabāk lēmumu par soda naudas piemērošanas nelikumību būtu pieņemt dzīvokļu īpašnieku kopsapulcē, visiem to parakstīt un iesniegt DzĪB valdei. Ja dzīvokļu īpašnieki to nespēj,  Jums individuāli ir jāiesniedz DzĪB valdei pretenziju vēstule ar argumentiem, kādēļ atsakāties maksāt līgumsodu (soda naudas jēdziens Civillikumā nepastāv).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas