E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11229
Lasīšanai: 4 minūtes
2
2

Informācija par zemes nomas maksas parādu jāprasa zemes īpašniekam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. janvārī, 2017
Vita

Labdien! Esmu saņēmusi paziņojumu no Pilsētas zemes dienesta, ka man ir parāds par zemes nomu par 2008.,2009. un 2010. gadu. Cik noprotu no paziņojuma, tas nav mans parāds, bet gan mājas parāds un tagad man kā vienam no privatizētā dzīvokļa īpašniekiem ir jāsedz parāds. Mūsu daudzdzīvokļu mājā Rīgā ir 79 privatizēti dzīvokļi un 1 neprivatizēts. Vai tas ir likumīgi, ka no manis tagad prasa nomaksāt parādu desmit dienu laikā, ja tas nav mans personiskais parāds? Diemžēl man ir grūti pierādīt, ka esmu maksājusi savu nomas maksas daļu par šiem gadiem, jo kvītis nav saglabātas, bet zinu, ka parāds nekad nav bijis lielāks par diviem ceturkšņiem. Mājas apsaimniekotājs ir Rīgas namu pārvaldnieks, un zemes nomas maksa vienmēr maksāta apsaimniekotājam saskaņā ar izrakstītajiem rēķiniem.

A
atbild:
25. janvārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Rīgas namu pārvaldnieka informācijā mājaslapā norādīts: Zemes nomas maksa tiek aprēķināta katram dzīvokļa īpašniekam.

Savukārt informācijā par zemes nomas maksas rēķiniem paskaidrots: "Rīgas namu pārvaldnieka" ceturkšņa rēķinos par zemes nomas maksu var tikt norādītas divu veidu maksājumu pozīcijas:

"Zemes nomas maksa par iznomāto zemesgabalu", ja līgums par zemes nomu ir noslēgts un ir spēkā;

"Uzkrājums zemes nomas maksai", ja tiek risināts jautājums par zemes nomas līguma noslēgšanu (vai noris tiesvedība) ar zemes īpašnieku.

Uzkrājums zemes nomas maksai tiek veidots savlaicīgi, lai klientiem izlīdzinātu maksājumus par zemes nomu līdz nomas līguma noslēgšanai. Šie finanšu līdzekļi tiek rezervēti zemes nomas saistību segšanai, tā izslēdzot iespēju nākotnē palielināt ikmēneša maksājumus dzīvokļu īpašniekiem (nomas maksas aprēķināšanu vienā maksājumā par vairākiem mēnešiem vai gadiem), jo zemes īpašniekam atbilstoši Civillikumam ir tiesības prasīt zemes nomas samaksu par iepriekšējiem periodiem (līdz pat 10 gadiem), noslēdzot līgumu vai vēršoties ar prasību tiesā.

Dzīvokļa īpašniekam ir pienākums maksāt nomas maksu par zemes lietošanu, ja dzīvojamā māja atrodas uz citai personai piederošas zemes. Līdz ar to neatkarīgi no tā, vai ir noslēgts zemes nomas līgums, dzīvokļu īpašniekiem ir jāveic zemes nomas maksājumi, jo zeme atrodas to faktiskā lietošanā un piespiedu nomas tiesiskās attiecības pastāv uz likuma pamata.

Zemes nomas maksu nosaka, pusēm vienojoties. Ja puses nevienojas, strīdu izšķir tiesa. Tiesu praksē tā tiek noteikta 6% no zemes kadastrālās vērtības, kā to noteic likums. Pēc nomas līguma noslēgšanas vai tiesas sprieduma spēkā stāšanās, tiek veikts pārrēķins atbilstoši līguma vai sprieduma noteikumiem.

Informācija par nomājamā zemesgabala platību, tā kadastrālo vērtību un nomas maksas apmēru gadā norādīta zemes nomas rēķina informatīvajā daļā.

Ko varat iesākt šajā situācijā, kad esat saņēmusi paziņojumu par parādu? Vispirms būtu jātiek skaidrībā, kā tas ir izveidojies un kāds maksājums piekrīt Jums.

Jāsazinās ar Pilsētas zemes dienestu, kas acīmredzot ir zemes īpašnieks, un jānoskaidro, pamatojoties uz kādiem tiesību aktiem, līgumiem, datiem, neveiktiem vai neienākušiem maksājumiem, Jums ir izveidojies zemes nomas maksas parāds. Pilsētas zemes dienests nav ne valsts, ne pašvaldības iestāde, tā ir firma – akciju sabiedrība. Tālrunis 67 073 540.

Varat sazināties arī ar Rīgas namu pārvaldnieku, lai noskaidrotu, kādi Jūsu maksājumi par zemes nomu ir bijuši, kā un kāpēc izveidojies parāds, jo, iespējams, tomēr neesat visus rēķinus samaksājusi. Rīgas namu pārvaldniekam var zvanīt pa tālruni 8900 (tas ir maksas zvans), bet varat izmantot arī bezmaksas iespēju – rakstīt uz e-pastu: rnparvaldnieks@rnparvaldnieks.lv, informācijā norādot maksājumu uzdevumus, kādus esat saņēmusi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas