E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11226
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses
1
1

Mantinieki nevar iesniegt deklarāciju mantojuma atstājēja vārdā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2017
Kristīne

Labdien! Kas ir neapliekamais minimums – vai strādājošajam, kurš maksā nodokļus parastā kārtībā, ir tiesības uz ar IIN neapliekamu minimālo ienākumu, vai arī viņam ir tiesības izvēlēties – saņemt to vai nesaņemt? Jautājums ir par gadījumu, kad cilvēks, kura ienākumiem pēc MK noteikumiem ir jāpiemēro neapliekamais minimums, kā arī atvieglojumi par apgādājamiem, bet tas netiek piemērots, nomirst, pirms spēj realizēt savas tiesības pieprasīt pārmaksāto ienākuma nodokli (pirms deklarācijas iesniegšanas termiņa). Vai viņa ģimenei (apgādājamiem) ir tiesības atprasīt viņa pārmaksāto ienākuma nodokli?

A
atbild:
20. februārī, 2017
Lidija Dārziņa
LV portāls

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) pārmaksu var mantot, ja tā ir aprēķināta – mantojuma atstājējs ir iesniedzis gada ienākumu deklarāciju un aprēķinājis nodokļa pārmaksu. Mantinieki nevar iesniegt gada ienākumu deklarāciju mantojuma atstājēja vārdā.

Šādu skaidrojumu Valsts ieņēmumu dienests sniedzis LV portālam atbildē Nr. 9613.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 304 “Kārtība, kādā piešķirama algas nodokļa grāmatiņa”  nosaka algas nodokļa grāmatiņas piešķiršanas kārtību, grāmatiņā iekļaujamās ziņas, kā arī kārtību, kādā iesniedz paziņojumu par apgādībā esošām personām, un paziņojuma veidlapas paraugu.

Lai nodokļa maksātājam piešķirtu grāmatiņu un nodrošinātu likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteiktā neapliekamā minimuma piemērošanu un izdarītu šajos noteikumos minētos ierakstus, uz kuru pamata piemēro likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" noteiktos nodokļa atvieglojumus un nodokļa papildu atvieglojumus, nodokļa maksātājs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā iesniegumu par grāmatiņas piešķiršanu un paziņojumu par apgādībā esošām personām. Ja Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā nav informācijas, kas apliecina nodokļa maksātāja tiesības uz nodokļa atvieglojumiem vai nodokļa papildu atvieglojumiem, maksātājs iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā informāciju, kas pamato nodokļa atvieglojumu vai nodokļa papildu atvieglojumu piemērošanu.

Lai apstiprinātu grāmatiņas iesniegšanu vietā, kuru nodokļa maksātājs uzskata par galveno algota darba ienākuma gūšanas vietu vai galveno ienākuma gūšanas vietu, bet kura nav saistīta ar personas saimniecisko darbību, nodokļa maksātājs (izņemot mikrouzņēmuma darbinieku), sākot darba tiesiskās attiecības, apstiprina konkrēto darba devēju vai citu institūciju, kā arī apstiprina darba devējam vai citai institūcijai sniedzamo grāmatiņā esošo informāciju, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmu.

Valsts ieņēmumu dienests ne vēlāk kā otrajā darbdienā pēc izmaiņu izdarīšanas grāmatiņā elektroniski informē darba devēju vai citu institūciju, kura darbiniekam piemēro nodokļa atvieglojumus vai nodokļa papildu atvieglojumus, par darbinieka grāmatiņā iekļautajām izmaiņām attiecībā uz darbiniekam piemērojamiem atvieglojumiem un neapliekamo minimumu.

Ja nodokļa maksātājs iegūst vai zaudē tiesības uz nodokļa atvieglojumiem, nodokļa maksātājs 10 dienu laikā par to paziņo Valsts ieņēmumu dienestam.

Tātad normatīvie akti nosaka kārtību, atbilstoši kurai nodokļu maksātāja paša pienākums ir nodrošināt informāciju, lai ienākumu gūšanas vietā viņam piemērotu neapliekamo minimumu un atvieglojumus par apgādājamiem taksācijas gadā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas