E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11220
Lasīšanai: 2 minūtes
4
4

Slimības naudas apmaksa, ja noticis nelaimes gadījums darbā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. janvārī, 2017
Brigita

Darbiniekam notika nelaimes gadījums darbā sešas stundas pēc darba laika sākuma. Darbnespēju zudums 4 dienas. Nelaimes gadījums ir izmeklēts. Akts par nelaimes gadījumu reģistrēts VDI. Jautājums: kā tiek apmaksāta pirmā darbnespējas diena? Darba devējam jāizmaksā vidējā izpeļņa 80% apmērā par šo dienu? Vai jāapmaksā arī līdz nelaimes gadījumam nostrādātās 6 stundas?

A
atbild:
24. janvārī, 2017
Zaida Kalniņa
LV portāls

Jā, slimības lapu šādā gadījumā maksā saskaņā ar likuma "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām" 7. pantu.

Darba devēja pienākums ir izmaksāt no saviem līdzekļiem darbiniekam slimības naudu ne mazāk kā 80 procentu apmērā no pirmās darbnespējas dienas par pirmajām 10 kalendārajām dienām.

Slimības naudu aprēķina par darbnespējas dienām (stundām), kurās darbiniekam būtu bijis jāstrādā. Ja darbiniekam ir noteikts summētais darba laiks un darba alga nav atkarīga no faktiski nostrādāto stundu skaita konkrētā mēnesī, darba devējs, ņemot vērā darba specifiku, var noteikt, ka slimības naudu aprēķina par kalendāra darba dienām darbnespējas periodā.

Dubultapmaksa – gan par nostrādātajām stundām, gan par visu pirmo darbnespējas dienu ne mazāk kā 80% apmērā – šādās situācijās normatīvajos aktos nav noteikta.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas