E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 11219
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Vecākiem ir vienlīdzīgas tiesības un pienākumi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. janvārī, 2017
Inga

Labdien! Vai gadījumā, ja bērns pusi mēneša dzīvo pie mātes un otru pusi pie tēva, tēvam ir jāmaksā pilna uzturlīdzekļu summa?

A
atbild:
01. februārī, 2017
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Civillikuma 177. pantā noteiktajam līdz pilngadības sasniegšanai bērns ir vecāku aizgādībā. Aizgādība ir vienlīdzīgas abu vecāku tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un viņa mantu un pārstāvēt bērnu viņa personiskajās un mantiskajās attiecībās. Rūpes par bērnu nozīmē viņa aprūpi, uzraudzību un tiesības noteikt viņa dzīvesvietu. Bērna aprūpe nozīmē viņa uzturēšanu, t.i., ēdiena, apģērba, mājokļa un veselības aprūpes nodrošināšanu, bērna kopšanu un viņa izglītošanu un audzināšanu (garīgās un fiziskās attīstības nodrošināšana, pēc iespējas ievērojot viņa individualitāti, spējas un intereses un sagatavojot bērnu sabiedriski derīgam darbam).

Kopā dzīvojoši vecāki aizgādību īsteno kopīgi. Ja vecāki dzīvo šķirti, Civillikuma 178. panta otrā daļa paredz, ka vecāku kopīga aizgādība turpinās. Bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Vienlaikus Civillikuma 179. pantā ir noteikts vecāku pienākums samērā ar viņu spējām un mantas stāvokli uzturēt bērnu. Arī šis pienākums nebeidzas, ja bērns nedzīvo kopā ar vienu no vecākiem vai abiem vecākiem. Līdz ar to tam no vecākiem, pie kā bērns ikdienā dzīvo, ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no otra ikdienas aizgādības nodrošināšanai.

Normatīvajos aktos nav precizēts, kā rīkoties, ja bērns dzīvo pamīšus pie abiem vecākiem. Jautājumā par uzturlīdzekļiem vecākiem jebkurā gadījumā ir savstarpēji jāvienojas. Ja vienoties nav iespējams, strīdus par uzturlīdzekļiem izšķir tiesa.

Tā kā abiem vecākiem ir vienlīdzīgas tiesības un pienākums rūpēties par bērnu un risināt visus ar bērna aprūpi, tostarp uzturēšanu, saistītos jautājumus, gadījumā, ja abi vecāki dala visas rūpes un izdevumus uz pusēm, vienam no vecākiem (mātei) nav lielākas tiesības piedzīt uzturlīdzekļus no otra (tēva). Taču, ja kāds no vecākiem uzskatīs, ka uz viņa pleciem balstās lielākā daļa tēriņu un vienošanās nav iespējama, viņam ir tiesības celt prasību tiesā ar lūgumu noteikt citādu bērna aprūpes un uzturlīdzekļu maksāšanas kārtību. Tā kā bērns pamīšus dzīvo pie abiem vecākiem, atkarībā no situācijas šādu prasību varētu celt gan tēvs, gan māte.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas