E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9997
Lasīšanai: 2 minūtes

IK var izņemt nopelnītos līdzekļus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2016
Ilze

Interesē jautājums, vai individuālajam komersantam sev ir jāmaksā alga? Kā arī – kas notiek ar nopelnītajiem līdzekļiem, vai arī ir jāgaida gada beigas, lai tos izlietotu?

A
atbild:
28. jūlijā, 2016

Nodokļu normatīvajos aktos individuālais komersants (turpmāk – IK) ir fiziska persona, kura veic saimniecisko darbību. IK, kurš maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli, piemērojot 23% likmi, ar nodokli apliekamo ienākumu aprēķina kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Ar saimniecisko darbību saistītajos izdevumos netiek ieskaitīti izdevumi, kas izņemti personīgajām vajadzībām. Tādējādi IK personīgajam patēriņam izņemtie naudas līdzekļi tiks aplikti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, neatkarīgi no tā, kad tie ir iztērēti.

Par IK – mikrouzņēmuma nodokļa maksātāja – ienākumu uzskata ienākumu, kas ir attiecīgā ceturkšņa katrā mēnesī personīgajam patēriņam no mikrouzņēmuma izņemtie līdzekļi. Mikrouzņēmumu nodokļa likums nosaka ienākumam ierobežojumu – 720 eiro mēnesī. Ja ienākums mēnesī pārsniedz 720 eiro, tad papildus noteiktajai mikrouzņēmumu nodokļa likmei pārsnieguma ienākuma daļai piemēro palielinātu nodokļa likmi 20% apmērā un mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs zaudē statusu ar nākamo taksācijas periodu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas