E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9985
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi

NĪ iznomāšana, nereģistrējot saimniecisko darbību

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2016
Olga

Nerezidents no Krievijas (fiziska persona) iznomā dzīvokli Latvijas rezidentam (juridiskajai personai) un izraksta rēķinu par dzīvokļa nomu un komunālajiem pakalpojumiem. Kādi nodokļi šajā gadījumā ir jāpiemēro? Kas ir apliekams ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN)? Vai tiešām IIN 10% apmērā jāietur arī no komunālajiem pakalpojumiem (saskaņā ar likumu "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" (likums par IIN) kompensācijas izmaksas ir neapliekams ienākums)? Vai nerezidentam jāreģistrējas kā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātājam?

A
atbild:
25. jūlijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nerezidenta ar nodokli apliekamais ienākums ir ienākums no Latvijā esoša nekustamā īpašuma izmantošanas. Ja nerezidents veic šādu saimniecisko darbību (nekustamā īpašuma iznomāšanu vai izīrēšanu), tas reģistrējas Valsts ieņēmumu dienestā (VID) kā saimnieciskās darbības veicējs un veic nodokļa maksājumus par gūtajiem ienākumiem rezumējošā kārtībā, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju

Ja nerezidentam nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, nodokļa maksātājs, gūstot ienākumu no nekustamā īpašuma iznomāšanas vai izīrēšanas, var nereģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējs. Šajā gadījumā nodokļa maksātājs nav tiesīgs piemērot saimnieciskās darbības izdevumus un tajos iekļaut ar īpašuma uzturēšanu un pārvaldīšanu saistītos izdevumus, izņemot nekustamā īpašuma nodokļa maksājumus par attiecīgo nekustamo īpašumu.

Ja dzīvokli iznomā komersantam, iedzīvotāju ienākuma nodokli ietur, piemērojot 10% likmi, un valsts budžetā iemaksā ienākuma (nomas maksas) izmaksātājs.

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis, piemērojot 10% likmi, tiek maksāts no gūtajiem ieņēmumiem, t.i., no iekasētajām summām gan nomas maksas, gan komunālajiem maksājumiem.

Savukārt, ja nomnieks komunālos maksājumus veic komunālo pakalpojumu sniedzējam bez iznomātāja starpniecības, tad iznomātājam šīs komunālo maksājumu summas ieņēmumos netiek ietvertas un attiecīgi iedzīvotāju ienākuma nodoklis par tiem nav jāmaksā.

Ja fiziskā persona, iznomājot dzīvojamo platību, saskaņā ar likumu “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nav reģistrējusies VID kā saimnieciskās darbības veicēja, tai saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma prasībām ir jāuzskaita sniegto nomas pakalpojumu vērtība. Ja minēto pakalpojumu vērtība jebkuru 12 mēnešu laikā pārsniedz 50 000 eiro, fiziskajai personai ir jāreģistrējas VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā.

Par nodokļu maksāšanu konkrētā situācijā jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā, kontaktinformācija VID mājaslapā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas