E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9984
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola
2
2

Pašvaldības līdzfinansējums pienākas, ja bērns apmeklē privātu bērnudārzu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2016
Inguna

Maniem bērniem (2 un 4 gadi) bērnudārza rinda vēl nav pienākusi. Lielākais gadu gāja valsts bērnudārzā, bet sakarā ar dzīvesvietas maiņu notika arī bērnudārza maiņa. Tas, uz kuru samainījāmies, ceļa ziņā nebija izdevīgs (auto man nav, un izvadāt bērnu ar vairākiem transportiem, līdzi ņemot zīdaini, bija nereāli), nācās ņemt ārā un stāties par jaunu rindā. Vai sakarā ar to manam lielākajam bērnam nav tiesību uz pašvaldības finansējumu, ja e-skola.lv ir rakstīts šāds teksts (Tāpat līdzfinansējumu varēs saņemt tikai tad, ja pašvaldības bērnudārzs no 2016. gada 1. jūnija bērnam nav piedāvājis vietu kādā no dārziņiem, uz kuru vecāki ir pieteikuši bērnu, kā arī bērns Valsts izglītības informācijas sistēmā nav un arī iepriekš nav bijis reģistrēts kā privātās, pašvaldības izglītības iestādes vai citas pašvaldības izglītības iestādes izglītojamais, kas apgūst pirmsskolas izglītības programmu.) Vai pareizi to esmu izpratusi?

A
atbild:
25. jūlijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls
Rīgas dome
Sarmīte Baltmane, Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību projektu koordinatore

Līdzfinansējums netiek izmaksāts par katru bērnu, kam nav pienākusi rinda uz bērnudārzu. Pašvaldības līdzfinansējumu iespējams saņemt tādā gadījumā, ja bērns, kurš ir reģistrēts uzņemšanai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, bet pakalpojumu nesaņem, tā vietā apmeklē privātu izglītības iestādi vai saņem bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja – sertificētas aukles – pakalpojumu.

Tātad ir divu veidu Rīgas pašvaldības izmaksāti līdzfinansējumi:

  1. EUR 173,10 (mēnesī) – privātajam bērnudārzam, ja bērns to ir sācis apmeklēt un vecākam ir noslēgts līgums
  2. EUR 116,07 (mēnesī, ja dienu skaits mazāks, summa tiek pārrēķināta) – bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam jeb sertificētai auklei, ja bērns gaida vietu rindā pašvaldības pirmskolā.

Jūsu jautājumā citētie priekšnosacījumi attiecas uz līdzfinansējuma saņemšanu sertificētas aukles pakalpojuma saņemšanai Rīgas pašvaldībā (skat. Rīgas domes saistošie noteikumu Nr. 204 “Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība nodrošina līdzfinansējumu privātam bērnu uzraudzības pakalpojumam” 9.8. punktu).

Savukārt kārtība, kādā tiek piešķirts pašvaldības līdzfinansējums privātam bērnudārzam, noteikta Rīgas domes saistošajos noteikumos Nr. 191 “Kārtība, kādā Rīgas pilsētas pašvaldība īsteno pirmsskolas izglītības nodrošināšanas funkciju”. Šo noteikumu 54. punkts paredz, ka pašvaldības līdzfinansējumu pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanai privātajā izglītības iestādē piešķir un izmaksā, ja pastāv visi turpmāk minētie nosacījumi:

  1. bērns ir vismaz pusotru gadu vecs;
  2. bērna un vecāku vai bērna likumiskā pārstāvja dzīvesvieta ir deklarēta Rīgas pilsētas administratīvajā teritorijā;
  3. bērnam nav nodrošināts pašvaldības finansēts vai līdzfinansēts pirmsskolas izglītības pakalpojums;
  4. Valsts izglītības informācijas sistēmas datubāzē ir reģistrēti dati par to, ka bērns ir uzņemts un apgūst pirmsskolas izglītības programmu Privātajā izglītības iestādē;
  5. Privātās izglītības iestādes dibinātājs ar Departamentu ir noslēdzis sadarbības līgumu un līgumu par pašvaldības līdzfinansēta pirmsskolas izglītības pakalpojuma nodrošināšanu;
  6. bērnam nav izsniegts noteikumu 52. punktā minētais pirmsskolas izglītības satura apguves vērtējums un izziņa par programmas apguvi.

Pašvaldības līdzfinansējumu pārtrauc izmaksāt, ja bērns tiek uzņemts pašvaldības izglītības iestādē. Pašvaldības līdzfinansējumu pārtrauc izmaksāt ar datumu, ar kuru bērns reģistrēts Valsts izglītības informācijas sistēmā kā Pašvaldības izglītības iestādes izglītojamais.

“Tātad šajā gadījumā Jums jāsameklē privāts bērnudārzs, jānoslēdz līgums ar to un jāved bērniņš uz privāto bērnudārzu tik ilgi, kamēr pienāks rinda pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē vai arī līdz skolas gaitu uzsākšanai. Privātais bērnudārzs tālāko dokumentāciju pats sakārtos ar Izglītības, kultūras un sporta departamentu. Par bērnu privātajam bērnudārzam tiks pārskaitīts pašvaldības līdzfinansējums 173,10 eiro mēnesī”, skaidro Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta sabiedrisko attiecību projektu koordinatore Sarmīte Baltmane.

Par grupu komplektēšanas gaitu pašvaldības bērnudārzos informāciju var precizēt Departamentā (K. Valdemāra ielā 5) vai pa tālruņiem: 67026880 vai 67026840.

Vairāk lasiet e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu: “Bērnudārza līdzfinansējums Rīgā pēc 2016. gada 31. jūnija”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas