E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9980
Lasīšanai: 2 minūtes

Uzkrājuma fondam PVN nepiemēro

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūlijā, 2016
Evita Ozola

Vai saskaņā ar PVN likuma grozījumiem, PVN likme 21% tiks piemērots arī uzkrājuma fondam daudzdzīvokļu nama dzīvokļu īpašniekiem, ja ņem vērā, ka šos uzkrājuma fonda līdzekļus privātais namu pārvaldnieks pārskaita atpakaļ DZĪKS?

A
atbild:
17. augustā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā, kas stājās spēkā 1. jūlijā un ar kuriem dzīvojamo māju pārvaldīšanas pakalpojumam piemēro 21% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, nosaka:

dzīvojamās mājas pārvaldīšanas izdevumos ir iekļaujami šādi maksājumi:

1) dzīvojamās mājas pārvaldīšanas pakalpojums, kas ietver obligātos izdevumus un citus ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistītus izdevumus, ja uzdotās pārvaldīšanas darbības nodrošina pārvaldnieks kā pakalpojuma sniedzējs, kā arī atlīdzība par pārvaldīšanu, ja tāda paredzēta dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumā;

2) tādi obligātie izdevumi un citi ar dzīvojamās mājas pārvaldīšanu saistīti izdevumi, kurus pārvaldnieks saņem kā pilnvarotā persona, nekļūstot par pakalpojumu sniedzēju.

Dzīvojamās mājas apsaimniekošanas uzkrājuma fondam pašam par sevi PVN netiek piemērots.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītājs Vitolds Peipiņš LV portālam skaidro: „Lai uzkrājuma naudu neapliktu ar PVN, pareizāk ir, ja pārvaldnieks dzīvokļu īpašniekiem nosūtamajā rēķinā iekārto divas atsevišķas ailes – par apsaimniekošanas pakalpojumu (uz ko attiecas PVN) un par summu uzkrājuma veidošanai (PVN netiek piemērots). Ja šāda kārtība ieviesta, to vieglāk saprast gan iedzīvotājiem, gan pārbaudīt Valsts ieņēmumu dienestam.

Tiklīdz uzkrājuma fonda līdzekļi tiek tērēti apsaimniekošanas vajadzībām (tiek sniegts apsaimniekošanas pakalpojums), attiecīgajai summai tiek piemērots PVN.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 57 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas