E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9975
Lasīšanai: 3 minūtes

Ieturējumu kārtība no darba samaksas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2016
Olga

Labdien! Gribu uzzināt par izpildrakstu no algas? Kā tagad atskaita? Ir arī bērns (nepilngadīgs, apgādībā).

A
atbild:
27. jūlijā, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Parastajos gadījumos, veicot ieturējumus no parādnieka darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, darba devējs ietur 30%, saglabājot parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus minimālās mēneša darba algas apmērā, tas ir 370 eiro, un saglabājot uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, tas ir 64,03 eiro.

Ja parāds ir uzturlīdzekļu (alimentu) piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā – tad saglabā parādniekam darba samaksu un tai pielīdzinātos maksājumus 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas (185 eiro) un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā.

No 2015. gada 2. jūlija CPL 594. pants paredz, ka no parādniekam izmaksājamās darba samaksas un tai pielīdzinātajiem maksājumiem ieturējumu maksimālo apmēru – 50 – piemēro arī:

  • piedzenot kompensāciju (iepriekš tikai zaudējumus) sakarā ar personisku aizskārumu, kura rezultātā radies sakropļojums vai cits veselības bojājums vai iestājusies personas nāve,
  • piedzenot kompensāciju par kaitējumu, kas radīts ar noziedzīgu nodarījumu,
  • izpildot administratīvo pārkāpumu lietās pieņemtos nolēmumus.

Šīm parādnieku grupām saglabājami ikmēneša minimālie iztikas līdzekļi ne mazāk kā 185 eiro apmērā un uz nepilngadīgu apgādībā esošu bērnu – 64,03 eiro.

Par apgādībā esošu bērnu tiek uzskatīts tāds nepilngadīgs bērns, kas ir norādīts parādnieka algas nodokļu grāmatiņā VID.

Ja parādniekam ir vairākas izpildu lietas, tas ir vairāki parādi un piedziņa uz darba samaksu tiek vērsta pēc vairākiem izpildu dokumentiem, darbiniekam katrā gadījumā jāsaglabā darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi 50 procentu apmērā, bet ne mazāk kā 360 eiro apmērā un uz katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu līdzekļus valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā. Visas ieturējumu summas tiek aprēķinātas pēc nodokļu nomaksas jeb no neto algas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas