E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9974
Lasīšanai: 4 minūtes

Kam jāmaksā parāds?

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. jūlijā, 2016
Zigmārs

Labdien! Laulības laikā viena persona aizdeva manai sievai naudu automašīnas iegādei, par ko liecina bankas konta izdruka ar pārskaitījumi  “Aizdevums”, par summu Ls 2000. Laulība tika izšķirta, auto palika sievas īpašumā, bet parādu viņa nemaksā. Ko var darīt, lai atgūtu naudu? Vai parāds ir jādala uz abiem, vai tikai sievai jāmaksā? Paldies.

A
atbild:
03. augustā, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Laulāto kopīgā  vai atsevišķā manta

Iepazīstoties ar jautājumu, juristi Juris Bārtulis un Ģirts Jirgensons norāda, ka šajā situācijā saistoši ir vairāki Civillikuma panti. Iepazīstieties ar tiem un izvērtējiet faktisko situāciju!

  1. Civillikuma 89. pants nosaka, ka katrs laulātais patur mantu, kas piederējusi viņam pirms laulības, tāpat arī to mantu, ko viņš iegūst laulības laikā kā atsevišķu mantu. Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta.
  2. Būtu jāņem vērā arī Civillikuma 96. pantā un 99. panta pirmajā daļā noteiktais: “Par saistībām, ko laulātie kopīgi noslēguši ģimenes vai kopīgās mājsaimniecības vajadzībām, viņi atbild ar kopīgo mantu un katrs ar savu atsevišķo mantu, ja kopīgās mantas nepietiek. Par saistībām, ko viens no laulātajiem noslēdzis ģimenes vai kopīgās mājsaimniecības vajadzībām, šis laulātais atbild ar savu mantu tad, ja laulāto kopīgās mantas nepietiek.

Otrs laulātais par šīm saistībām ar savu mantu atbild tikai tad, ja pēc saistības saņemtais izlietots ģimenes vai kopīgās mājsaimniecības vajadzībām. Par saistībām, ko laulātais noslēdzis uz savu personīgo rēķinu vai bez otra laulātā piekrišanas, šis laulātais atbild vispirms ar savu atsevišķo mantu, bet, ja tās nepietiek, – ar savu daļu laulāto kopīgajā mantā.”

Aktuāls ir jautājums, vai šajā gadījumā laulātajiem ir kopīgā manta. Situācijas aprakstā nav informācijas par to, vai laulība ir šķirta tiesā vai notariālā kārtībā. Pēdējā gadījumā laulātie slēdz vienošanos, cita starpā noregulējot mantiskos jautājumus, bet tiesā iespējama  arī situācija, kurā starp laulātajiem strīds par kopīgās mantas sadali nepastāv, bet viens no laulātajiem (vai abi) attiecīgu prasību ceļ jau pēc laulības šķiršanas.

Vēl svarīgi ir arī, vai Jūs šim aizdevumam esat bijis kā galvotājs. Ja nē, tad samaksas pienākums var krist tikai uz bijušo laulāto, norāda Ģ. Jirgensons. Visticamāk, šajā gadījumā arī  automobilis  ir uzskatāms par bijušās laulātās atsevišķo  mantu, un aizdevējs var lūgt parādu piedzīt no viņas, uzskata abi juristi. 


Par parāda piedziņas uzsākšanu


Naudas aizdevējs var vērsties tiesā ar prasību par naudas summas piedziņu un pēc tam vērsties pie tiesu izpildītāja, piemēram, piedziņu vēršot uz šo automašīnu, ja tā CSDD reģistrēta uz Jūsu bijušās sievas vārda.

No jautājuma konteksta gan noprotams, ka nav bijis rakstisks aizdevuma līgums, bet gan tikai mutisks. Līdz ar to aizdevējam svarīgi būs pierādīt, ka šāds aizdevums tiešām ir bijis un tas netiek maksāts saskaņā ar norunātajiem termiņiem, uzskata Ģ. Jirgensons.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas