E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9966
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

MUN statusā nav tiesību uz IIN atvieglojumiem

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. jūlijā, 2016
Māra

Kādi atvieglojumi pienākas 1. grupas invalīdam, nodokļu grāmatiņa ir parastā SIA un saņem minimālo algu 370 EUR, un papildus mikrouzņēmumā skaitās dibinātājs – valdes loceklis, bet algu nesaņem. Tiek saņemta invaliditātes pensija. Vai pienākas atvieglojumi par invaliditāti un arī neapliekamais minimums pensionāram?

A
atbild:
25. jūlijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Invaliditātes pensijai tiek piemērots pensijas neapliekamais minimums – 235 eiro mēnesī.

Vispārējā gadījumā strādājošiem pensijas saņēmējiem darbā netiek piemērots algas neapliekamais minimums, taču cilvēkiem ar invaliditāti ir tiesības uz nodokļa papildu atvieglojumu. Ja ir noteikta I invaliditātes grupa, nodokļa papildu atvieglojums ir 154 eiro mēnesī.

Taču situācijā, kad ir mikrouzņēmumu nodokļa maksātāja statuss, ir citādi. Nevienā citā darba vietā nevar piemērot nodokļu atvieglojumus.

Likums "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" nosaka, ka fiziskai personai tajā taksācijas gada periodā, kurā tā bijusi mikrouzņēmuma darbinieks, nepiemēro nodokļa vispārējo neapliekamo minimumu un nodokļa papildu atvieglojumu par invaliditāti. Saskaņā ar Mikrouzņēmumu nodokļa likuma 1. panta 3. punktā noteikto: mikrouzņēmuma darbinieks ir fiziskā persona, kuru uz darba līguma pamata nodarbina mikrouzņēmums, un mikrouzņēmuma īpašnieks, kā arī prokūrists.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas