E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9964
Lasīšanai: 2 minūtes

Par aprūpi sirmgalvim jāuzzina pašvaldības sociālajā dienestā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2016
Imants

Sakiet, lūdzu, kādu palīdzību es varu saņemt? Mātei 94 gadi, viņa ir guloša un kopjama, dzīvo kopā ar mazdēlu, kurš ir II grupas invalīds ar kustību traucējumiem Māte dzīvo Gulbenes pilsētā, vienīgais dēls dzīvo Dobelē. Vai var saņemt pabalstu kopējas apmaksai?

A
atbild:
25. jūlijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Lai uzzinātu par sociālās palīdzības iespējām, tajā skaitā par sociālo aprūpi mājās, ir jāvēršas savas pašvaldības sociālajā dienestā.

Dzīvesvietas sociālajā dienestā jāiesniedz iesniegums. Tajā jānorāda problēma un tās vēlamais risinājums, kā arī jāpievieno iztikas līdzekļu deklarācija par ģimenes atzīšanu par trūcīgu, ja tiek pieprasīta sociālā palīdzība vai sociālā pakalpojuma izmaksas sedz no pašvaldības budžeta; ģimenes ārsta izziņa par aprūpējamā cilvēka veselības stāvokli; vēl citi dokumenti.

Kādas formalitātes jākārto, izstāstīs sociālā dienesta darbinieks.

Paša aprūpējamā cilvēka un viņa apgādnieku pienākums ir samaksāt par saņemtajiem sociālās aprūpes pakalpojumiem. Ja cilvēks pats vai viņa apgādnieki nespēj samaksāt, tad pakalpojumu apmaksā no pašvaldības budžeta. Trūcīgās personas no samaksas par sociālajiem pakalpojumiem ir atbrīvotas.

Savukārt īpašas kopšanas pabalstu ir tiesības saņemt cilvēkiem ar ļoti smagu invaliditāti. Pabalstu piešķir personai, kurai Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (VDEĀVK) ir noteikusi invaliditāti un izsniegusi atzinumu par īpašas kopšanas nepieciešamību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas