E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9959
Lasīšanai: 2 minūtes
2
2

Atvaļinājumu par slimības laiku – pagarina vai pārceļ

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2016
Līga

Sveiki! Saslimu atvaļinājuma laikā un slimoju 1,5 mēnešus. Vai pēc slimošanas man obligāti jāizmanto neizmantotais atvaļinājums, nesaņemot algu, jo labprātāk dotos strādāt. Slimošanas laikā visa nauda iztērēta, un būtu nepieciešams arī nokavētos darbus padarīt, bet sekretāre liek izmantot atvaļinājumu.

A
atbild:
26. jūlijā, 2016
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atbilstoši Darba likuma 150. panta 6. punktam atvaļinājumu par slimības laiku vai nu pagarina, vai pārceļ. Tātad, Jums sava izvēle – pārcelt vai pagarināt – ir jādara zināma iesniegumā.

Tā kā slimots ir 1,5 mēnešus, Jums ir izsniegta slimības lapa B, ko apmaksā VSAA. Darba devējs apmaksā slimības lapu A. Saistībā ar šo saslimšanu grāmatvedība veiks pārrēķinu, jo slimības naudu aprēķina atbilstoši likuma "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu" 36. pantam un izmaksā ne mazāk kā 75% apmērā no vidējās izpeļņas par otro un trešo pārejošas darba nespējas dienu un ne mazāk kā 80% apmērā – par laiku no ceturtās darba nespējas dienas, taču ne ilgāku par 10 kalendāra dienām. Slimības pirmā diena netiek apmaksāta. Savukārt atvaļinājuma naudas aprēķināšanas pamatā ir darbinieka nopelnītā vidējā izpeļņa. Tādējādi var izveidoties situācija, ka darbiniekam, kuram sākotnēji ir aprēķināta un izmaksāta atvaļinājuma nauda, bet vēlāk, pamatojoties uz iesniegto slimības lapu, veikts pārrēķins, ir izveidojusies pārmaksa un nākamajā mēnesī darba devējs var veikt ieturējumu.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas