E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9956
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Pensijas neapliekamais minimums

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. jūlijā, 2016
Marija

Pensijā esmu no 1994. gada pēc pirmā saraksta. Pensija ir 253,19 EUR un piemaksa 27,89 EUR, kopā 281, 09 EUR. IIN man ir 10,60 EUR. Lasīju, ka ar IIN neapliek pensijas līdz 1995. g. Lūdzu, paskaidrojiet, kā īstenībā ir? Pēc aiziešanas pensijā vēl arī strādāju kādu laiku. Ar cieņu. Marija.

A
atbild:
25. jūlijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Pensijas neapliekamais minimums ir 235 eiro mēnesī. Iedzīvotāju ienākuma nodokli – 23% – ietur no kopējās summas (pensija+piemaksa), kas pārsniedz 235 eiro. Tātad nodokli ietur no 46,08 eiro.

Likums "Par valsts pensijām" paredz, ka tiem pensionāriem, kam pensija piešķirta līdz 1996. gadam, neapliekamais minimums ir visas pensijas apmērā. Taču, ja pensija pēc 1996. gada 1. janvāra ir pārrēķināta, tad no pensijas un piemaksas summas, kas pārsniedz jau minēto neapliekamo minimumu, tiek ieturēts ienākuma nodoklis.

Lai noskaidrotu, vai Jums tiek objektīvi piemērots neapliekamais minimums, ja par to šaubāties, jāvēršas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā, kur saņemsiet par to informāciju un paskaidrojumu konkrēti Jūsu situācijā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas