E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9950
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Ja vīrs paņēmis sievas uzvārdu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. jūlijā, 2016
Gunta

Ar vīru neesam šķīrušies. Laulājoties vīrs pieņēma manu uzvārdu. Vīra mīļākā gaida bērnu. Vai mans vīrs var dot gaidāmajam bērnam savu tagadējo (manu) uzvārdu?

A
atbild:
19. jūlijā, 2016
Laura Studente
LV portālam

Jā, Civillikuma 151. pants nosaka, ka bērna uzvārdu nosaka pēc vecāku uzvārda. Ja vecākiem ir dažādi uzvārdi, bērnam saskaņā ar vecāku vienošanos dod tēva vai mātes uzvārdu. Ja vecāki nevar vienoties par bērna uzvārdu, to nosaka pēc bāriņtiesas lēmuma.

Civillikums nenosaka, kādi varētu būt ierobežojumi tam, lai bērnam piešķirtu tēva uzvārdu, līdz ar to secinām, ka bērna tēvs var dot savu uzvārdu, kas iegūts no laulības.

Vienlaikus Civillikuma 82. pants nosaka, ka laulātais, kas, dodoties laulībā, savu uzvārdu mainījis, ir tiesīgs arī pēc laulības šķiršanas saukties šai uzvārdā, vai arī pēc viņa lūguma tiesa vai zvērināts notārs piešķir viņam pirmslaulības uzvārdu. Pēc otra laulātā lūguma tiesa, ja tas neaizskar bērna intereses, var liegt laulātajam, kurš veicinājis laulības iziršanu, saukties laulībā iegūtajā uzvārdā.

Līdz ar to var secināt, ka laulības šķiršanas gadījumā sievai ir tiesības liegt vīram turpmāk saukties viņa uzvārdā. Tomēr, ja bērns piedzims pirms šķiršanās un jau būs ieguvis tēva uzvārdu, tad uzvārds skars bērna intereses, līdz ar to tiesa var neapstiprināt uzvārda maiņu tēvam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas