E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9944
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
1
1

Laulības šķiršana, ja vīrs ir bezvēsts pazudis

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2016
Ērika

Gribu šķirt laulību no vīra, kas ir bezvēsts pazudis pirms 25 gadiem. Kurā iestādē jāvēršas? Kādā laika periodā šo procedūru var nokārtot?

A
atbild:
13. jūlijā, 2016
Laura Studente
LV portālam

Atbilstoši Civillikuma 377. pantam pazudušo tiesa izsludina par mirušu pēc ieinteresēto personu, bet, ja tādu nav, – pēc viņa mantas aizgādņa vai prokurora lūguma, kuru var iesniegt, tiklīdz notecējuši desmit gadi no tā gada beigām, kad par pazudušo saņemtas pēdējās ziņas.

Tātad Jums jāvēršas tiesā ar prasību atzīt vīru par mirušu. Atbilstoši Civilprocesa likuma 282. pantam pieteikums par pazudušas personas izsludināšanu par mirušu iesniedzams tiesai pēc šīs personas pēdējās zināmās dzīvesvietas.

Pieteikumā norāda pazudušās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu, ja tas ir zināms, dzimšanas gadu, kā arī laiku, kad tā atstājusi dzīvesvietu un kad saņemtas pēdējās ziņas par šo personu, un, ja iespējams, pazudušās personas dzimšanas vietu, tās vecāku vārdu, uzvārdu un citas ziņas.

Pēc pieteikuma pieņemšanas tiesnesis pieņem lēmumu par paziņojuma publicēšanu oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" uz pieteicēja rēķina, dodot pazudušajam vai kādam, kas to ir redzējis, iespēju pieteikties trīs mēnešu laikā. Ja tas nenotiek, tiesa pieteikumu atzīst par pamatotu. Tiesa informāciju nosūta dzimtsarakstu nodaļai, kas arī izsniegs miršanas apliecību.

Konstatējot pazudušās personas miršanas faktu, laulība tiks anulēta. Nav iespējams precīzi noteikt, cik laiku prasīs tiesas process, jo tas saistās gan ar tiesas darbu noslogotību, gan arī konkrētās lietas apstākļiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas