E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9941
Lasīšanai: 3 minūtes

Padomu dos zvērināts notārs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2016
Jekaterīna

Manai vīramātei pieder Rīgā dzīvoklis, pati viņa ir Krievijas pilsone un dzīvo Krievijā. Tagad viņa grib uzdāvināt šo dzīvokli dēlam (arī Krievijas pilsonis, bet ar uzturēšanas atļauju). Vai no viņas vīra (arī Krievijas pilsonis) vajag kaut kādu dokumentu, ka viņš piekrīt šim darījumam?

A
atbild:
20. jūlijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Atbilstīgi Civillikumam (Pirmā daļa. Ģimenes tiesības): īpašumtiesības uz dzīvokli ir abiem laulātajiem – kā laulāto kopīpašums, lai gan zemesgrāmatā tas ierakstīts uz Jūsu vīramātes vārda. Viss, ko laulības laikā laulātie iegūst kopīgi vai viens no viņiem, bet ar abu laulāto līdzekļiem vai ar otra laulātā darbības palīdzību, ir abu laulāto kopīga manta. Tādējādi iznāk, ka no vīra vajadzīga izziņa, ka viņš piekrīt šim darījumam.

Civillikums nosaka

93. Laulātais savu mantu vai savu daļu laulāto kopīgajā mantā var nodot pārvaldībā otram laulātajam, kam šī manta ar visiem līdzekļiem jāsargā un jāglabā. Ja laulāto kopīgais nekustamais īpašums ierakstīts zemesgrāmatā uz viena laulātā vārda, pieņemams, ka otrs laulātais savu daļu šajā īpašumā nodevis viņa pārvaldībā.

94. Ja laulātā pārvaldīšanā atrodas otram laulātajam piederošas ēkas, viņam jāizdara ne vien nepieciešamie izlabojumi, bet arī uzlabojumi, ciktāl to pieļauj ienākumi no šā otra laulātā mantas.

Viena laulātā nekustamo īpašumu otrs laulātais var iznomāt vai izīrēt uz laiku, ne ilgāku par trijiem gadiem un neierakstot līgumu zemes grāmatās.

Lai laulātais ar viņa pārvaldībā esošajām otra laulātā mantiskajām vērtībām varētu rīkoties tā, ka viņa rīcība pārsniegtu parastās pārvaldības robežas, viņam jāizprasa otra laulātā piekrišana.”

Tomēr izsmeļošu padomu, kā šajā gadījumā rīkoties un kā kārtojamas formalitātes, varat iegūt pie zvērināta notāra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas