E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9923
Lasīšanai: 3 minūtes

Uzturlīdzekļu apmērs, ja vecāki dzīvo dažādās valstīs

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. jūlijā, 2016
Aivars

Sveiki! Dzīvoju un strādāju Anglijā, bet tā ir sanācis, ka mana otra puse ar meitiņu (3 gadi) mani pameta un atgriezās dzīvot Latvijā. Aktuāls ir jautājums par to, kā tiek aprēķināti alimenti šādā situācijā?

A
atbild:
19. jūlijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Ja vecāki dzīvo dažādās valstīs, nav noteikts viens konkrēts veids, kā aprēķināt uzturlīdzekļu apmēru. Ja savstarpēji vienoties nav iespējams, strīds par uzturlīdzekļiem jāizšķir tiesā. Šādā situācijā uzturlīdzekļu prasītāja/-as ziņā ir izvēlēties, kurā valstī uzsākt tiesvedību – savā dzīvesvietas valstī – Latvijā, vai atbildētāja, proti, Jūsu dzīvesvietas valstī – Anglijā.

Katrā valstī prasības pieteikums tiek izskatīts, ņemot vērā konkrētās valsts regulējumu. LV portāla rīcībā nav informācijas, kā uzturlīdzekļu apmērs tiek aprēķināts Anglijā. Taču Latvijā atšķirībā no daudzām citām Eiropas Savienības valstīm ir noteikts minimālais uzturlīdzekļu apmērs, kas atbilstoši Latvijas Republikas Civillikuma 179. panta piektajai daļai katram no vecākiem ir jānodrošina katram savam bērnam neatkarīgi no spējas uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 37 "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru" 2. punktam minimālais uzturlīdzekļu apmērs katram bērnam līdz 7 gadu sasniegšanai ir 25%, savukārt no 7 gadiem līdz 18 gadu sasniegšanai – 30% no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša algas. Tā kā 2016. gadā noteiktā minimālā mēneša alga Latvijā ir 370 eiro, attiecīgi minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir 92,50 eiro vai 111 eiro mēnesī atkarībā no bērna vecuma.

Tātad, ja prasītājs/-a ar prasības pieteikumu par uzturlīdzekļu piedziņu vērsīsies Latvijā, tiesa lems par uzturlīdzekļu piedziņu vismaz minimālajā apmērā. Vienlaikus vēršam uzmanību, ka minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir nepieciešams bērna pamatvajadzību nodrošināšanai, taču likumdevējs ir noteicis arī to, ka abi vecāki uztur bērnu samērā ar savām spējām un mantas stāvokli (Civillikuma 179. panta pirmā daļa). Tātad, ja vecāku rocība atļauj, ir tikai normāli un pašsaprotami, ja bērniem tiek nodrošināts vairāk par minimumu. Līdz ar to uzturlīdzekļus Latvijas tiesā var prasīt arī lielākā apmērā par minimālo, taču prasītājam tādā gadījumā ir jāpamato, ka prasītā summa atbild bērna vajadzībām un abu vecāku materiālajām iespējām.

Vairāk lasiet e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu “Uzturlīdzekļi jāmaksā neatkarīgi no bērna dzīvesvietas”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas