E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9908
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Īpašumtiesības pēc izsoles akta apstiprināšanas

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. jūlijā, 2016
Zane

Labdien! Man piederošu nekustamo īpašumu ZTI pārdeva izsolē vecajā kārtībā, kad vēl nebija paredzēta automātiska ierakstīšana ZG. Izsoles aktu tiesa apstiprināja, un jaunais īpašnieks īpašumu pārņēma. Bet izsoles uzvarētājs vēl arvien īpašumu ZG nav noformējis uz sava vārda, līdz ar to apsaimniekotājs vēl arvien rēķinus piestāda man, un šobrīd pret mani ir celta zaudējuma prasība, jo applūdināts apakšējais dzīvoklis. Ko darīt? Kā piespiest izsoles uzvarētāju reģistrēt sevi kā īpašnieku ZG? Lai gan ZG vēl arvien ir mans vārds, faktiski jau sen neesmu īpašniece un īpašumu nepārvaldu. Paldies!

A
atbild:
25. jūlijā, 2016

Jautājumā izklāstītā situācija ir visnotaļ juridiski neviennozīmīga. Tā kā runa ir par dzīvokļa īpašumu, Dzīvokļa īpašuma likuma 8. panta pirmā daļa skaidri nosaka, ka dzīvokļa īpašnieks ir persona, kas ieguvusi dzīvokļa īpašumu un īpašuma tiesības nostiprinājusi zemesgrāmatā. Līdz ar to faktiski ir prezumējams, ka Jūs joprojām esat dzīvokļa īpašniece, pat neskatoties uz to, ka jaunais īpašnieks ir ievests valdījumā vai arī ir sastādīts īpašuma pieņemšanas-nodošanas akts. Tā ir publiskā ticamība, un šeit pastāv likuma nepilnība. Atbilstoši tiesiskajam regulējumam apsaimniekotājs pamatoti vēršas pret Jums, un arī zaudējumu prasība pret Jums ir juridiski pamatota, jo, iespējams, apsaimniekotājs nemaz nezina, ka ir bijusi īpašuma tiesību maiņa. Viens no variantiem, kā Jums rīkoties, varētu būt šāds: ja no Jums piedzen zaudējumus un tekošos ikmēneša rēķinus par komunālajiem maksājumiem, Jūs pēc tam regresa prasījuma kārtībā vēršaties pret jauno īpašnieku, kā arī lūdzat tiesu uzlikt par pienākumu viņam reģistrēt savas īpašumtiesības zemesgrāmatā, jo pašreizējā situācija aizskar Jūsu likumiskās intereses.

Vienlīdz jānorāda, ka praksē pastāv viedokļu atšķirība. Ir juristi, kas uzskata, ka jaunais dzīvokļa īpašnieks skaitās īpašnieks ar to brīdi, kad stājies spēkā zemesgrāmatu tiesneša nolēmums par izsoles akta apstiprināšanu. Tas tiek pamatots ar Civillikuma 1477. pantu, kas nosaka, ka lietu tiesības, kas pastāv uz likuma pamata, ir spēkā arī bez ierakstīšanas zemesgrāmatā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas