E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9899
Lasīšanai: 6 minūtes
TĒMA: Drošība
1
1
1
1

Policijas darbinieku liecinātajam ir piešķirama augsta ticamības pakāpe

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūlijā, 2016
Ritvars

Sveicināti! Policija naktī pilsētas centrā apturēja pie velosipēda un lika iepūst trubiņā, alkohols tajā naktī tika lietots un alkohola pārbaudei mutiski piekritu, tomēr atsacījos parakstīt veikto pārbaudi dēļ tā, ka policija nespēja uzrādīt konkrētu faktu ar video, ka esmu vadījis velosipēdu, jo apturēšanas brīdī velosipēdu nevadīju. Pēc policistu savstarpējās sarunas sapratu, ka velosipēda vadīšanu viņi piešūt man nevar, dēļ tā inspektors palika agresīvs un nespēja paskaidrot, kāpēc man jātur velosipēds automašīnas priekšā, un fiziski mani piespieda nobildēties ar velosipēdu, kuru viņš turēja. Sakot, ka tas jādara, lai nebūtu viņam problēmu un to, ka tas pierādīs to, ka neesmu vadījis automašīnu. Paskaidroju policistam, ka automašīnu neesmu vadījis, tāpat arī velosipēdu nevadu. Visu šo procesu esmu iemūžinājis video savā telefonā. Tajā policists nespēj paskaidrot, kāpēc man vajadzētu nobildēties ar velosipēdu. Pēc tam policists bija ļoti dusmīgs un rupji lamājās, saucot mani par "gaili" un ceļā uz narkoloģijas centru, nespēdams nomierināties, iesita caur krēslu pa muguru. Neesmu pārliecināts, vai pats policists nebija lietojis alkoholu, ņemot vērā viņa emocionālo stāvokli. Narkoloģijas centrā paskaidroju situāciju, ka policija apturēja pie velosipēda un vēlas sastādīt protokolu par velosipēda vadīšanu alkohola ietekmē un mutiski piekritu atkārtotai pārbaudei, jo asins analīzes nodot nevēlējos dēļ tā, ka nepanesu asinis, bet nodot urīna analīzes vai siekalu analīzes man nepiedāvāja. Arī šo pārbaudi neparakstīju dēļ tādiem motīviem, ka policists bija sastādījis protokolu par velosipēda vadīšanu alkohola ietekmē. Policija saņēma apstiprinājumu, ka pārbaude pielīdzināma asins pārbaudei, lai arī atkārtoto pārbaudi rakstiski neapstiprināju dēļ strīdīgās situācijas. Jautājums, vai šajā gadījumā man var uzlikt sodu par to, ka esmu atteicies nodot pārbaudi uz alkoholu un vai iespējams mani sodīt par to, ka esmu vadījis velosipēdu alkohola ietekmē, ja policija nespēj pierādīt faktu, ka esmu to darījis, izņemot to, ka tiku fiziski piespiests nostāties mašīnas priekšā blakus velosipēdam. Nav nekādu šaubu, ka likumi ir jāievēro, tomēr tas jādara noteiktajā kārtībā un ievērojot pieņemtās normas un ētiskumu. Tāpēc lūdzu jūsu atbildi, vai man vajadzētu griezties ar sūdzību par policijas darbinieka visatļautību dēļ iekšējo normatīvo aktu pārkāpumiem. Priecāšos par ātru atbildi.

A
atbild:
13. jūlijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Valsts policija
Ance Rozīte, Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste

Iespējams, varbūt bija tā: iereibis cilvēks brauc ar divriteni, policija patrulējot to pamana, bet, kamēr piebrauc un aptur šo satiksmes dalībnieku, viņš no pedāļu minēja kļuvis par riteņa stūmēju. Bet tā tikai varbūtība. Situācijas skaidrojumu vaicājām Valsts policijai. Lūk, Sabiedrisko attiecību nodaļas
vecākās speciālistes Ances Rozītes atbilde:

“Lai vadītāju, kurš braucis reibumā, sauktu pie atbildības, jābūt konstatētam transportlīdzekļa vadīšanas faktam. Lai konstatētu pārkāpumu, tam nav obligāti jābūt fiksētam video un tas ne vienmēr tehniski ir iespējams. Arī tiesā skatītās lietās ir atzīts, ka, lai gan policijas darbinieku liecības (arī paskaidrojumi un dienesta ziņojumi) nav pašas par sevi uzskatāmas par absolūti ticamām un neapstrīdamām, tomēr policijas darbinieku liecinātajam par notikumiem, kas risinājušies, tiem pildot savus dienesta pienākumus, ir piešķirama augsta ticamības pakāpe. Lai konstatētu, ka policijas darbinieki ir snieguši nepatiesas liecības, ir nepieciešami pārliecinoši pierādījumi (sk., piemēram, Administratīvās apgabaltiesas 2005. gada 3. decembra spriedumu lietā AA13-05/5, 2005. gada 9. decembra spriedumu lietā Nr. 666-05/5).

Lēmumu par piemēroto administratīvo sodu desmit darba dienu laikā var pārsūdzēt, ievērojot sūdzībai noteiktās prasības un norādot savu motivāciju.

Taču, ja ir aizdomas par policijas darbinieka pieļautu likuma pārkāpumu, ir tiesības vērsties ar iesniegumu vai paziņojumu Valsts policijas Iekšējās kontroles birojā.

Gadījumā, ja pēc apturēšanas vadītājs atsakās no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, par to paredzēts sods.

 Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 149.15 pants 8. daļa:Par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai, narkotisko vai citu apreibinošo vielu ietekmes pārbaudes — uzliek naudas sodu velosipēda un mopēda vadītājam simt septiņdesmit euro apmērā (A.R. izcēlums – red.), bet cita transportlīdzekļa vadītājam piemēro administratīvo arestu no desmit līdz piecpadsmit diennaktīm, uzliek naudas sodu no tūkstoš divsimt līdz tūkstoš četrsimt euro un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz četriem gadiem.”

Savukārt apturētā transportlīdzekļa un tā vadītāja fotografēšanu uz patruļautomašīnas fona nosaka iekšējā kārtība - iekšējais normatīvais akts. Šis iekšējais normatīvais akts izdots ar mērķi, lai organizētu iekšējās darbības kārtību, šajā gadījumā organizētu darbiniekus un jebkurā gadījumā izslēgtu korupcijas riskus, tajā skaitā, lai varētu veikt kontroli par ceļu policijas darbības atbilstību normatīvajiem aktiem.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas