E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9896
Lasīšanai: 3 minūtes

Kad tiesu izpildītājs izsniedz izziņu UGF

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. jūlijā, 2016
Marija

Labdien! Vai tiesu izpildītājs drīkst atteikties iesniegt UGF izziņu, lai uzturlīdzekļus maksātu valsts, ja parādnieka (bērna tēva) darbavieta nav jūnija mēnesī pārskaitījusi naudu tiesu izpildītājam, kas savukārt šo summu pārskaita bērna mātei? Tiesu izpildītāja skaidro, ka darbavieta neesot izmaksājusi parādniekam darba algu kaut kāda konflikta dēļ. Darbavieta gan esot solījusi šo summu pārskaitīt tiesu izpildītājam, bet viņa atbild, ka nekādu naudas summu par jūniju nesaņemšu un izziņu arī nesniegs, jo parādniekam esot darbavieta. Tomēr, ja šī darbavieta nespēj nodrošināt šo summu vai arī to dara nepilnīgi, tad vai man nebūtu tomēr tiesības saņemt šo izziņu?

A
atbild:
18. jūlijā, 2016
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Civilprocesa likuma 572. prim panta pirmajā daļā noteikts: ja piedzinējs ir izteicis attiecīgu lūgumu un ja, piemērojot visus šā likuma 557. panta 1., 2. un 3. punktā norādītos piespiedu izpildes līdzekļus, tiesu izpildītājs konstatē, ka uzturlīdzekļu piedziņa no parādnieka nav iespējama vai iespējama tādā apmērā, kas ir mazāks par Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, tiesu izpildītājs sniedz Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijai ziņas par uzturlīdzekļu piedziņas neiespējamību vai daļēju piedziņu.

Zvērinātam tiesu izpildītājam ikvienā gadījumā jāpārbauda parādniekam piederošā manta, naudas līdzekļi un individuāli jāizvērtē, vai izdodama izziņa iesniegšanai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā. Piemēram, ja parādniekam ir oficiāli ienākumi un zvērināts tiesu izpildītājs konstatējis, ka uzturlīdzekļu piedziņa no parādnieka ir iespējama tādā apmērā, kas ir lielāks par Ministru kabineta noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru, tad zvērināts tiesu izpildītājs neizsniedz izziņu iesniegšanai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā.

Ja piedzinēja ieskatā zvērināts tiesu izpildītājs nepamatoti neizsniedz izziņu iesniegšanai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, tad piedzinējam ir tiesības iesniegt sūdzību tiesā par zvērināta tiesu izpildītāja rīcību saskaņā ar Civilprocesa likuma 632. panta pirmo daļu. Proti, zvērināta tiesu izpildītāja darbības sprieduma izpildīšanā vai viņa atteikuma izpildīt šādas darbības gadījumā piedzinējam vai parādniekam ir tiesības pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā pēc zvērināta tiesu izpildītāja amata vietas 10 dienu laikā no pārsūdzamās darbības izdarīšanas dienas vai dienas, kad sūdzētājam, kuram nav paziņots par izdarāmās darbības laiku un vietu, kļuvis par to zināms.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas