E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9892
Lasīšanai: 2 minūtes
1
3
1
3

Civillikums: patapinātu īpašumu nodot citām personām lietošanā nedrīkst

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2016
Sanita

Labdien! Fiziska persona patapinājuma devējs un SIA patapinājuma ņēmējs noslēdz patapinājuma līgumu par nekustamo īpašumu daudzdzīvokļu namu. SIA izīrē dzīvokļus un iznomā telpas šajā namā. Vai SIA šajā gadījumā var būt par Izīrētāju?

A
atbild:
20. jūlijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
ZAB "Kalniņa, Lapsa un partneri"
Jānis Lapsa, zvērināts advokāts

Par patapinājumu Civillikumā ir šāds regulējums:

"1947. Patapinājums (lietošanas aizdevums) ir līgums, ar kuru kādam nodod lietu bez atlīdzības, bet noteiktai lietošanai, ar nosacījumu atdot to pašu lietu.

1950. Ar patapinājumu lietas īpašnieks nezaudē īpašuma tiesību uz lietu un paliek tās valdītājs; patapinājuma ņēmējs ir tikai tās turētājs.

1952. Patapinājuma ņēmējs var lietot patapināto lietu tikai saskaņā ar norunu, bet, ja tādas norunas nav, tad tikai tā, kā tas visvairāk atbilst tās raksturam un apstākļiem. Nodot lietu citam lietot viņš nedrīkst."

Kā skaidro zv. advokāts Jānis Lapsa, patapinājums ir uzticības līgums. Līdz ar to SIA nav tiesības izīrēt/nomāt citām personām uz patapinājuma līguma pamata izmantojamu īpašumu. Tas izriet arī no Likuma "Par dzīvojamo telpu īri" 4. panta "Dzīvojamās telpas īres līguma subjekti":

"Izīrētājs var būt jebkura fiziskā vai juridiskā persona, kas ir dzīvokļa vai dzīvojamās mājas īpašnieks vai valdītājs (izcēlums – red.), kā arī pašvaldība, ja tā atbilstoši likumam "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" uz likumīga pamata ieguvusi attiecīgo dzīvojamo telpu lietojumā. 

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas