E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9890
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja nav būvvaldes izpratnes, jāvēršas ar iesniegumu pašvaldībā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
04. jūlijā, 2016
Pāvels

Labdien! Man pieder nekustamais īpašums (neapdzīvojama telpa) 10 kvadrātmetri piecstāvu mājā. Telpa ir pirmajā stāvā. Telpai ir tikai viena ieeja, tur var ieiet tikai caur nelielu (8 kvadrātmetri) gaiteni – precīzi sakot, tā ir gaiteņa daļa, jo ir atdalīta no viena liela gaiteņa ar ļoti biezu akmens sienu. Šī gaiteņa daļa ir kopīpašums, tas nepieder pie mana īpašuma, bet sanāk, ka tikai es lietoju šo gaiteni, jo man vajag iet caur to, lai tiktu savā īpašumā. Man atnāca vēstule (izpildrīkojums) no būvvaldes, ka man ir jānovērš "patvaļīgās būvniecības radītās sekas Nekustamajā īpašumā" un pielika naudas sodu 10 eiro. Sanāk, ka viņi domā, ka es pievienoju savam īpašumam to gaiteņa daļu un grib, lai es novēršu "patvaļīgās būvniecības radītās sekas". Pirmkārt, kad es nopirku šo telpu, gaitenis jau bija atdalīts uz pusēm. Otrkārt, kāpēc būvvalde uzliek tieši man šo sodu? Kā es esmu saistīts ar šo gaiteni? Pēc dokumentiem es esmu tikai savas telpas (10 kvm) īpašnieks, kāpēc tieši es esmu atbildīgs par šo gaiteni? Tas ir kopīpašums, kas pieder ne man, bet visiem dzīvokļu īpašniekiem. Bet būvvalde uzliek sodu man. Kad ar viņiem runāju, viņi dod man padomu rakstīt iesniegumu par visu augstākminēto, tad izskatīs. Bet tas ir tikai iesniegums, sods jau šodien jāmaksā. Ko darīt šajā situācijā? Kā ar viņiem pareizi darboties? Varbūt jāiet tiesā? Vai ir citas metodes? Paldies par atbildi.

A
atbild:
19. jūlijā, 2016

Vislabākais risinājums, protams, ir būvvaldei rakstiskā iesniegumā detalizēti un, pievienojot visus pieejamos dokumentus un plānus, pamatoti pierādīt, ka nelikumīgu būvniecību neesat veicis un gaitenis ir mājas kopīpašuma daļa, un, ja iespējams, censties to izskaidrot arī sarunas veidā.

Latvijas Nekustamā īpašuma pārvaldnieku asociācijas vadītāja Vitolda Peipiņa komentārs: “Kaut gan jautājuma saturs liek domāt, ka ar dokumentiem viss ir kārtībā, tomēr, lai sniegtu sīkāku skaidrojumu, būtu nepieciešams tos izpētīt klātienē.

Saskaņā ar esošo informāciju var teikt, ka būvvaldes lēmums ir rakstveidā jāpārsūdz vietējā pašvaldībā. Pašvaldībai mēneša laikā ir jāsniedz atbilde. Ja pašvaldība atstāj spēkā būvvaldes lēmumu, uz šīs atbildes pamata var vērsties administratīvajā tiesā ar prasību par nepamatota administratīvā soda atcelšanu. Taču jārēķinās ar to, ka tiesvedība jebkurā gadījumā nav vienkārša, tādēļ pirms vēršanās tiesā būtu nepieciešama jurista konsultācija, kas, protams, izmaksās dārgāk par 10 eiro.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 48 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas