E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9870
Lasīšanai: 4 minūtes

Piemaksas ģimenes ārstam par onkoloģiskas slimības atklāšanu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūnijā, 2016
Renāte

Labdien! Vēlētos zināt, vai ģimenes ārstam pienākas kādas piemaksas no veselības aprūpes budžeta par onkoloģiskas saslimšanas atklāšanu agrīnā stadijā? Esmu lasījusi, ka tādas ir. Cik lielas? Diemžēl ģimenes ārsta nolaidības pēc pacientam slimība netika atklāta divus gadus, lai gan bija visas indikācijas, lai veiktu papildu pārbaudes. Tā vietā ārste nelikās ne zinis un teica, ka problēmas esot no muguras (pat neveicot kādu rentgenu vai ko tamlīdzīgu) un tā sāpot visiem. Diemžēl izrādījās, ka problēma ir daudz nopietnāka, taču tas atklājās, tikai apmeklējot citu ārstu pēc tam, kad stāvoklis kļuva neizturams, neskatoties uz to, ka ģimenes "ārste" atteicās izrakstīt nosūtījumus tālākiem izmeklējumiem. Vai tagad viņas prakse saņems piemaksu par onkoloģiskas slimības atklāšanu? Vai "ārsti" par šādu rīcību var sodīt?

A
atbild:
04. jūlijā, 2016
Nacionālais veselības dienests
Evija Štālberga, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Reizi gadā Nacionālais veselības dienests veic ģimenes ārstu, kas sniedz valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, darbības kvalitātes izvērtējumu par iepriekšējo gadu. Atbilstoši šim izvērtējumam ģimenes ārsti papildus finansējumam, kas paredzēts valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai praksē, saņem kvalitātes maksājumu.

Viens no ģimenes ārstu darba kvalitātes izvērtējuma kritērijiem ir praksē reģistrētie pacienti, kuriem ir savlaicīgi atklāta onkoloģiska saslimšana 1. vai 2. stadijā. Par vienu šādu gadījumu ģimenes ārsta prakse saņem 71,14  eiro. Šis maksājums tiek veikts līdz katra gada 1. jūnijam.

Ja pacientam ir pamatotas šaubas par ārsta kompetenci, viņš var vērsties ar iesniegumu Veselības inspekcijā, kas uzrauga un kontrolē ārstniecības iestādēm saistošo normatīvo aktu izpildi. Kontaktinformācija: Klijānu iela 7, Rīga, LV-1012, tālr. 67819671, fakss 67819672, e-pasts vi@vi.gov.lv, mājaslapa www.vi.gov.lv.

Vienlaikus informējam, ka pacientam ir tiesības vērsties valsts Ārstniecības riska fondā (ĀRF). ĀRF mērķis ir sniegt iespēju pacientam aizstāvēt savas tiesības un saņemt atlīdzību ārpustiesas procesa kārtībā, kas ir ievērojami pieejamāks un ātrāks. 

Pacientam ir tiesības uz atlīdzību par:

  • viņa dzīvībai vai veselībai nodarīto kaitējumu (arī morālo kaitējumu), kuru ar savu darbību vai bezdarbību nodarījušas ārstniecības iestādē strādājošās ārstniecības personas vai radījuši apstākļi ārstniecības laikā;
  • izdevumiem, kas saistīti ar ārstniecību, ja ārstniecība ir bijusi nepieciešama, lai novērstu vai mazinātu ārstniecības personas vai apstākļu ārstniecības laikā nodarītā kaitējuma nelabvēlīgās sekas pacienta dzīvībai vai veselībai.

Atlīdzību var izmaksāt par kaitējumu, kas nodarīts pacientam pēc 2013. gada 25. oktobra. Iesniegums Ārstniecības riska fondā jāiesniedz ne vēlāk kā divu gadu laikā no kaitējuma atklāšanas dienas, taču ne vēlāk kā triju gadu laikā no tā nodarīšanas dienas.

Vairāk informācijas par Ārstniecības riska fondu var noskaidrot Nacionālā veselības dienesta mājaslapas www.vmnvd.gov.lv sadaļā “Iesniegums Ārstniecības riska fondam”.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas