E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9868
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

EVAK izsniegšana pēc Lielbritānijas izstāšanās no ES

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
30. jūnijā, 2016
Zigrida Daškevica

Vai Latvijas pilsoņiem Lielbritānijā būs iespējams no Latvijas saņemt ES veselības apdrošināšanas kartes un kā tās būtu jāpieprasa?

A
atbild:
01. jūlijā, 2016
Edīte Brikmane
LV portāls

Eiropas veselības apdrošināšanas karte (EVAK) ir visām Eiropas Savienības (ES) un Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm (Īslande, Norvēģija, Lihtenšteina), kā arī Šveices Konfederācijai kopīgs dokuments, kas apliecina šo valstu iedzīvotāju tiesības saņemt valsts apmaksātu neatliekamo un nepieciešamo veselības aprūpi tādā pašā apjomā, kādā tā ir nodrošināta attiecīgās valsts iedzīvotājiem. Ja minētie veselības aprūpes pakalpojumi tikuši saņemti citā dalībvalstī, to izmaksas sedz/kompensē valsts, kurā cilvēks ir sociāli apdrošināts. To paredz ES Regula (EK) Nr. 883/2004 par sociālās nodrošināšanas sistēmu koordinēšanu.

Līdz ar to, izsniedzot EVAK, dalībvalsts pārbauda, vai persona (neatkarīgi no pilsonības) ir tās sociālās apdrošināšanas sistēmā. Tātad Latvijas pilsoņiem, kuri dzīvo un strādā citā dalībvalstī, EVAK ir jāsaņem dalībvalstī, kurā tie ir nodarbināti un attiecīgi ir sociāli apdrošināti. Savukārt, ja tiek konstatēts, ka Latvijas pilsonis dzīvo un ir sociāli apdrošināts valstī, kura nav ES vai EEZ dalībvalsts, personai EVAK karti neizsniedz nevienā no dalībvalstīm, tai skaitā Latvijā.

No jautājuma saprotams, ka tas uzdots saistībā ar Lielbritānijā notikušo referendumu par tās izstāšanos no ES. Lai gan referendumā vairākums tā dalībnieku ir nobalsojuši par izstāšanos no ES, Lielbritānija joprojām ir ES dalībvalsts un, lai uzsāktu izstāšanās procedūru, tās valdībai ir „jāiedarbina” Līguma par Eiropas Savienību 50. pants, par savu nodomu iesniedzot oficiālu paziņojumu Eiropadomei. Līdz šim brīdim šāds paziņojums nav iesniegts un nav arī zināms, kad tas varētu notikt. Atbilstoši minētajam Līgumam par Eiropas Savienību, uzsākot izstāšanās procedūru, izstāšanās kārtība un valsts turpmākās attiecības ES tiek noteiktas savstarpēju sarunu ceļā, noslēdzot līgumu ar šo valsti. Šo sarunu ceļā, kurām līgumā tiek dots laiks – divi gadi kopš oficiāla paziņojuma Eiropadomei iesniegšanas, iespējams, tiks risināts arī jautājums par turpmāko pārrobežu veselības aprūpes un sociālo aprūpes sistēmu koordinēšanu starp Lielbritāniju un ES pēc izstāšanās līguma stāšanās spēkā. Tāpēc šobrīd uz Jūsu jautājumu par to, vai Latvijas pilsoņiem Lielbritānijā būs iespējams saņemt EVAK karti pēc tās izstāšanās no ES, precīzi atbildēt nevarēs neviens.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas