E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9865
Lasīšanai: 5 minūtes
3
3

Videonovērošana ar skaņas ierakstu darbā atļauta, ja tā notiek likumīgi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
29. jūnijā, 2016
Andris

Vai darbavietās, veicot videonovērošanu, atļauts vienlaicīgi arī veikt audio ierakstu (bilde kopā ar skaņu)?

A
atbild:
13. jūlijā, 2016

Datu valsts inspekcija informē, ka pārzinis (Jūsu norādītajā gadījumā pārzinis būs darba devējs) saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma (turpmāk – FPDAL) 2. panta 9. punktu un 10. panta pirmo daļu ir atbildīgs par personas datu apstrādi, līdz ar to katrs pārzinis izvērtē, vai konkrētai personas datu apstrādei pastāv tiesiskais pamats un vai tā tiek veikta likumīga personas datu apstrādes mērķa sasniegšanai.

Saskaņā ar FPDAL 7. pantu personas datu apstrāde (jebkura darbība ar personas datiem, tai skaitā personas datu iegūšana) ir atļauta tikai tad, ja likumā nav noteikts citādi un ja pastāv vismaz viens no šajā pantā minētajiem nosacījumiem. Papildus tiesiskā pamata nodrošināšanai, veicot personas datu apstrādi, ir jāievēro arī FPDAL 10. panta pirmās daļas 2. punkts, saskaņā ar kuru personas datu apstrādi drīkst veikt tikai atbilstoši paredzētajam mērķim un tam nepieciešamajā apjomā. Tas nozīmē, ka pirms personas datu apstrādes veikšanas ir jāizvērtē, vai pastāv tiesisks mērķis plānotajai personas datu apstrādei, vai šo mērķi var sasniegt ar iecerēto personas datu apstrādi un vai šo mērķi nav iespējams sasniegt, apstrādājot personas datus mazākā apjomā, citā veidā vai arī neapstrādājot vispār.

Ievērojot minēto, gan videonovērošanu kā personas datu apstrādi, gan balss ierakstīšanu (audioieraksta veikšanu kā personas datu apstrādi) ir jāveic, ievērojot FPDAL noteikto personas datu apstrādes kārtību, tai skaitā saskaņā ar FPDAL 7. pantu video un audio ierakstu kā personas datu apstrādi ir atļauts veikt, ja šī rīcība atbilst vismaz vienam šajā pantā noteiktajam nosacījumam. Papildus tam ir jāievēro iepriekš minētais FPDAL 10. panta pirmās daļas 2. punkts.

Līdz ar to kārtība un nosacījumi, kuri darba devējam kā pārzinim ir jāievēro, veicot personas datu apstrādi (piemēram, audio vai video ierakstu), neatšķiras. Attiecībā uz audioieraksta vai videoieraksta izmantošanu norādām, ka šī darbība – izmantošana (piemēram, nodošana trešajām personām, izmantošana darbinieku kontrolei) - arī ir personas datu apstrāde, līdz ar to darba devējam, ja audioieraksta vai videoieraksta veikšana ir tiesiska, ir katrā gadījumā atsevišķi jāizvērtē, vai pastāv FPDAL 7. pantam atbilstošs tiesiskais pamats un FPDAL 10. panta pirmās daļas 2. punktam atbilstošs mērķis plānotajai personas datu izmantošanai.

Vienlaikus norādām, ka saskaņā ar FPDAL 8. panta pirmo daļu fiziskajām personām, par kurām informācija tiek iegūta video un audio ieraksta veikšanas ietvaros (datu subjektiem), ir jābūt informētām par video un audio ieraksta veikšanu, tā mērķi un personām, kas veic video un audio ierakstu (jāsniedz informācija par mērķi, pārziņa nosaukumu vai vārdu, uzvārdu un adresi).

Ņemot vērā iepriekš minēto, Datu valsts inspekcija norāda, ka videonovērošana ar skaņas ierakstu darba vietā ir atļauta, ja tā notiek atbilstoši personas datu aizsardzības jomu regulējošo normatīvo aktu prasībām, tai skaitā, ja šādai personas datu apstrāde notiek godprātīga un tiesiska mērķa sasniegšanai, ja tai ir FPDAL atbilstošs tiesiskais pamats un citas prasības personas datu apstrādei. Datu valsts inspekcija atsevišķos gadījumos ir pieņēmusi pārziņu skaidrojumus un atļāvusi veikt video un audio ieraksta vienlaicīgu veikšanu, piemēram, kases zonā, jo pārziņi skaidroja, ka bieži izceļas konflikti ar apmeklētājiem par iegādāto/pasūtīto preci, izdodamās naudas summu, savukārt šo konfliktu atrisināšanai nepieciešams arī skaņas ieraksts, jo nedzirdot iesaistītās puses nav noskaidrojami notikušā apstākļi un novēršami uzņēmumam, iespējams, nodarītie zaudējumi.

Vienlaicīgi Datu valsts inspekcija vērš uzmanību, ka šie ieraksti nekādā ziņā nevar tikt izmantoti darbinieku kontrolei vai privātu sarunu ierakstīšanai, jo tas neatbilstu personas datu apstrādes mērķim un būtu neproporcionāls darbinieku privātuma ierobežojums, tāpat video un audio novērošana objektos, kur personas datu apstrādes mērķis sasniedzams ar mazāk ierobežojošiem līdzekļiem arī būs FPDAL prasībām neatbilstoša.

Ja nepieciešama papildu informācija, zvaniet katru darba dienu konsultāciju laikā no plkst. 13:00 līdz 15:00 (tālr. 67223131).

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas