E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9843
Lasīšanai: 4 minūtes

Pieteikšanās termiņš nedrīkst būt īsāks par 5 darbdienām

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūnijā, 2016
Janis Reibans

Cik ilgam laikam jāpaiet no izsoles izsludināšanas brīža līdz izsoles dienai? Izsoli rīko pašvaldība, tiek izsolītas suvenīru vietas. Iet runa par Siguldu. Tiks izsolītas tirdzniecības vietu nomas tiesības (divās vietās). Izsoli rīkos Siguldas Attīstības aģentūra. Pirmā vieta ir Siguldas pils komplekss. Otra vieta ir stāvlaukums pie Gūtmaņalas (Siguldas Attīstības aģentūrai ir līgums ar Dabas pārvaldi par šīs vietas apsaimniekošanu uz 5 gadiem). Un vēl būs prasība tirgot tikai Latvijā ražotus suvenīrus. Esot apstiprināti Siguldas saistošie noteikumi. Bet mēs taču dzīvojam ES.

A
atbild:
19. jūlijā, 2016
Finanšu ministrija
Vineta Dadeka, Juridiskā departamenta Iepirkumu politikas un valsts nekustamo īpašumu pārvaldīšanas politikas nodaļas juriskonsulte

Saskaņā ar Siguldas novada pašvaldības 2016. gada 12. jūlijā sniegto informāciju pašvaldība organizē sev piederošu četru tirdzniecības kiosku Siguldas pils kompleksā nomas tiesību izsoli un vienas tirdzniecības vietas pašvaldības lietošanā esošā stāvlaukumā pie Gūtmaņa alas nomas tiesību izsoli. Līdz ar to secināms, ka visi iznomājamie objekti ir apbūvēti zemesgabali, jo atbilstoši Būvniecības likuma 1. panta pirmās daļas 3. punktam būve ir ķermeniska lieta, kas tapusi cilvēka darbības rezultātā un ir saistīta ar pamatni (zemi vai gultni). Ministru kabineta 2014. gada 19. augusta noteikumu Nr. 500 "Vispārīgie būvnoteikumi" 1. pielikumam labiekārtots laukums ar betona, šķembu vai citu segumu ir inženierbūve.

Publiskas personas mantas iznomāšanas kārtība tiek regulēta ar Ministru kabineta 2010. gada 8. jūnija noteikumiem Nr. 515 "Noteikumi par publiskas personas mantas iznomāšanas kārtību, nomas maksas noteikšanas metodiku un nomas līguma tipveida nosacījumiem" (turpmāk – Noteikumi Nr. 515). Atbilstoši Noteikumu Nr. 515 12.7. apakšpunktam nomas tiesību pretendentu pieteikšanās termiņš nedrīkst būt īsāks par piecām darbdienām.

Savukārt Ministru kabineta 2007. gada 30. oktobra noteikumi Nr. 735 "Noteikumi par publiskas personas zemes nomu" (turpmāk – Noteikumi Nr. 735) regulē publiskas personas zemes iznomāšanas kārtību. Noteikumu Nr. 735 5. punkts nosaka: ja iznomā apbūvētu publiskas personas zemesgabalu, uz kura atrodas publiskas personas ēkas (būves), zemes nomas un ēku (būvju) nomas līgumi slēdzami vienlaikus. Līdz ar to, ja kopā tiek iznomāta gan zeme, gan ēka, tad izsoli rīko, ievērojot Noteikumu Nr. 515 noteikumus, iekļaujot zemes nomu.

Papildus iepriekš minētajam atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 3. punktam pašvaldības dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus par tirdzniecību publiskajās vietās, attiecīgi ir izdoti Siguldas novada domes 2016. gada 27. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 15 "Par kārtību, kādā tiek saskaņota un organizēta ielu tirdzniecība Siguldas novadā".

Vienlaikus informējam, ka Ministru kabineta 2003. gada 29. aprīļa noteikumi Nr. 239 "Finanšu ministrijas nolikums" neparedz Finanšu ministrijai tiesības veikt normatīvo aktu oficiālu interpretāciju. Līdz ar to iepriekš minētais ir Finanšu ministrijas viedoklis, kas sniegts tās kompetences ietvaros, balstoties tikai uz iesniedzēja un Siguldas novada pašvaldības norādīto informāciju, un tas nav juridiski saistošs citām personām vai iestādēm.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas