E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9836
Lasīšanai: 5 minūtes
1
1

Kā atgūt valsts nodevu (ja tas pienākas pēc likuma)

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
27. jūnijā, 2016
Valērijs Ņikuļins

Cienījamie Consultanti! Es iesniedzu pieteikumu Rīgas administratīvajā tiesā. Es lūdzu tiesu piespiest DzĪKS (Dzīvokļu īpašnieku kooperatīva sabiedrība) priekšsēdētāju, lai atbildētu uz kooperatīva locekļu paziņojumiem. Man ir jāmaksā valsts nodeva 28.46 eiro. Ja tiesa konstatē, ka man bija taisnība, tad es varētu atdot naudu? Kā to izdarīt? Man ir iesniegt jaunu pieteikumu administratīvajā tiesā, lai saņemtu kompensāciju par summu 28.46 eiro no atbildētāja? Valsts nodeva šajā gadījumā nemainās? Ar cieņu, Valērijs Ņikuļins

A
atbild:
30. jūnijā, 2016
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
  1. Regulējums par tiesāšanās izdevumiem iekļauts Administratīvā procesa likuma (APL) 124. pantā:
  • Par pieteikumu par lietas ierosināšanu tiesā, kā arī par trešās personas ar patstāvīgiem prasījumiem pieteikumu maksā valsts nodevu 28,46 eiro apmērā.
  • Par apelācijas sūdzību, kā arī par pretapelācijas sūdzību maksā valsts nodevu 56,91 eiro apmērā.
  • Par blakus sūdzību maksā drošības naudu 14,23 eiro apmērā.
  • Par kasācijas sūdzību maksā drošības naudu 71,14 eiro apmērā.
  • Par lūgumu par pagaidu aizsardzību maksā valsts nodevu 14,23 eiro apmērā.
  • Par pieteikumu par lietas jaunu izskatīšanu sakarā ar jaunatklātiem apstākļiem maksā valsts nodevu 14,23 eiro apmērā.

Likuma 126. pantā noteikts: ja pieteikums pilnībā vai daļēji apmierināts vai tiesvedība lietā izbeigta, tiesa piespriež no atbildētāja par labu pieteicējam viņa samaksāto valsts nodevu (tostarp arī par pagaidu aizsardzības lūgumu samaksāto valsts nodevu).

Savukārt 125. pantā ir noteikts, kuros gadījumos valsts nodevu atmaksā pieteikuma iesniedzējam.

  1. Kārtību, kādā administratīvajā lietā iemaksā, atmaksā un atlīdzina valsts nodevu un iemaksā un atmaksā drošības naudu, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr. 85.

Noteikumu III daļā ir noteikts:

„8. Valsts nodevu atmaksā Administratīvā procesa likuma 125. pantā minētajos gadījumos, kā arī tad, ja valsts nodeva ir nepareizi iemaksāta (tas ir, ja maksājums veikts, bet attiecīgā darbība tiesu iestādē nav veikta). Valsts nodevu atmaksā no valsts budžeta līdzekļiem likumā „Par nodokļiem un nodevām” noteiktajā termiņā pēc attiecīga iesnieguma iesniegšanas Valsts ieņēmumu dienestā.

9. Iesniegumā par valsts nodevas atmaksu persona norāda:

9.1. iestādi, kurai adresēts iesniegums;

9.2. personas datus (fiziska persona – vārdu, uzvārdu, personas kodu un deklarētās dzīvesvietas adresi, juridiska persona – nosaukumu, reģistrācijas numuru un juridisko adresi);

9.3. pārstāvības pamatu, ja iesniegumu iesniedz attiecīgās personas pārstāvis (iesniegumam pievieno normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā apliecinātu attiecīgas pilnvaras vai pārstāvības tiesības apliecinoša dokumenta kopiju);

9.4. administratīvās lietas numuru, kuras ietvaros veikta iemaksa (ja ir);

9.5. maksājuma rīkojuma datus (maksājuma datums, konta numurs, uz kuru veikts pārskaitījums, maksājuma mērķis);

9.6. datumu un numuru tiesas vai tiesneša nolēmumam, uz kuru pamatojoties atmaksājama valsts nodeva (izņemot gadījumus, ja iesniegts iesniegums par nepareizi iemaksātas valsts nodevas atmaksu);

9.7. atmaksājamo summu cipariem un vārdiem;

9.8. kredītiestādes nosaukumu un konta numuru, uz kuru veikt pārskaitījumu;

9.9. iesnieguma iesniegšanas datumu.

10. Iesniegumam pievieno spēkā esoša tiesas vai tiesneša nolēmuma norakstu vai apliecinātu kopiju (izņemot gadījumus, ja iesniegts iesniegums par nepareizi iemaksātas valsts nodevas atmaksu).

11. Valsts nodevu atmaksā, ja iesniegums iesniegts triju gadu laikā no dienas, kad stājies spēkā tiesas vai tiesneša nolēmums par valsts nodevas atmaksāšanu.

12. Nepareizi iemaksātu valsts nodevu atmaksā, ja attiecīgs iesniegums iesniegts triju gadu laikā no dienas, kad valsts nodeva ir iemaksāta.

13. Valsts nodevu atlīdzina mēneša laikā pēc tiesas vai tiesneša nolēmuma stāšanās spēkā Administratīvā procesa likuma 126. pantā minētajos gadījumos no tās iestādes budžeta līdzekļiem, kura attiecīgajā administratīvajā lietā bijusi pieaicināta atbildētāja pusē. Ja atbildētājs ir privātpersona, valsts nodevu atlīdzina no privātpersonas finanšu līdzekļiem.

14. Pēc tam, kad stājies spēkā tiesas vai tiesneša nolēmums par pieteikuma pilnīgu vai daļēju apmierināšanu, pieteicējs iesniedz iestādē, kura attiecīgajā administratīvajā lietā bijusi pieaicināta atbildētāja pusē, iesniegumu par valsts nodevas atlīdzināšanu. Iesniegumā norāda šo noteikumu 9. punktā minēto informāciju.”

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas