E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9832
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Tiesības uz pabalstu, ja ir apdrošināšana bezdarbam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
25. jūnijā, 2016
Artūrs

Ja es izveidoju IK vai IU un mēnesī pelnu 1000 eiro, tad cik un kādi nodokļi man ir jāmaksā, lai pēc gada varētu saņemt bezdarbnieka pabalstu? Lai bankai pierādītu savus ienākumus, vai es kā IK vai IU varu pats ienākumus skaitīt savā kontā? (sakarā ar iespējamu kredīta ņemšanu)

A
atbild:
21. jūlijā, 2016
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likumā "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam" ir noteikts, ka tiesības uz bezdarbnieka pabalstu ir bezdarbniekam, kuram:

  • Nodarbinātības valsts aģentūra ir piešķīrusi bezdarbnieka statusu,
  • kopējais apdrošināšanas stāžs ir ne mazāks par vienu gadu,
  • par kuru Latvijas Republikā ir veiktas vai arī bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam ne mazāk kā 9 mēnešus pēdējā gada laikā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Tātad šis likums nosaka tiesības uz pabalstu, kad tiek vērtēts, vai pēdējo 12 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas iemaksas bezdarba apdrošināšanai ir veiktas vismaz 9 mēnešus.

Bezdarba apdrošināšanai ir pakļauti darba ņēmēji, kuri nav sasnieguši vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju vai kuriem nav piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi).

Individuālais komersants (IK) var gan izvēlēties maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli par ienākumiem no saimnieciskās darbības (23%), gan izvēlēties maksāt mikrouzņēmumu nodokli.

Ja maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli no saimnieciskās darbības, jāmaksā arī valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas kā pašnodarbinātajam. Likuma "Par valsts sociālo apdrošināšanu" 1. panta 3. punktā noteikts, ka šā likuma izpratnē par pašnodarbināto tiek uzskatīts arī individuālais komersants. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSOAI) jāmaksā tad, ja ienākumi sasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru, kas ir minimālās algas apmērs (šogad – 370 eiro mēnesī).

Taču pašnodarbinātais valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (atbilstoši noteiktajai iemaksu likmei) neveic bezdarba gadījumam un sociālajai apdrošināšanai pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām, tādējādi pašnodarbinātais netiek apdrošināts bezdarba gadījumam, nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām.

Likums "Par valsts sociālo apdrošināšanu" paredz, ka pašnodarbinātie ir pakļauti pensiju apdrošināšanai, invaliditātes apdrošināšanai, maternitātes un slimības apdrošināšanai un vecāku apdrošināšanai.

Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs šo nodokli maksā no apgrozījuma. Mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs ir sociāli apdrošināts, jo 9% nodoklis ietver arī VSAOI. Turklāt saskaņā ar likumu "Par valsts sociālo apdrošināšanu" mikrouzņēmuma (MU) darbinieks, t.sk. arī MU īpašnieks, ir darba ņēmējs, kuram ir tiesības uz tiem pašiem sociālās apdrošināšanas pakalpojumiem, uz kuriem ir tiesības ikvienam darba ņēmējam. Tātad mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs ir apdrošināts arī bezdarbam.

Saimnieciskās darbības veicējiem ir skaidrojums Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā, jauniesācējiem biznesā ir ieteicams apmeklēt Valsts ieņēmumu dienesta seminārus.

Obligāto iemaksu likmes sadalījums pa apdrošināšanas veidiem pašnodarbinātajiem 2016. gadā

Apdrošināšanas veidi Likme (%)
Pašnodarbinātajam Pašnodarbinātajam, kurš sasniedzis vecumu, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju (t.sk. pensiju, kas piešķirta ar atvieglotiem noteikumiem vai priekšlaicīgi) Nekustamā īpašuma apsaimniekotājam – saimnieciskajā darbībā gūtā ienākuma nodokļa maksātājam
Pensiju apdrošināšana 23,86 23,86 23,86
Apdrošināšana pret bezdarbu
Darba negadījumu apdrošināšana
Invaliditātes apdrošināšana 2,33 2,33
Maternitātes un slimības apdrošināšana 2,94 2,90
Vecāku apdrošināšana 1,45 1,45
Likme kopā 30,58 28,21 26,19


Kas attiecas uz ienākumu pierādīšanu bankai, katra kredītiestāde nosaka noteikumus, pamatojoties uz kuriem, pirms izsniegt kredītu, vērtē klienta ienākumu apmēru un regularitāti.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 61 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas