E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9825
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Piedzinēji var sūtīt ierakstītu vēstuli

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūnijā, 2016
Eduards

Labdien, jautājums par Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma 7. panta (2) punktu. (2) Ja kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs rakstveida paziņojumu vai parādnieks — rakstveida iebildumus nosūta pa pastu, uzskatāms, ka informācija saņemta septītajā dienā pēc tās nodošanas pastā, arī tad, ja adresāts sūtījumu faktiski saņēmis agrāk. Ko nozīmē rakstveida paziņojums? Vai sanāk, ka parādu piedzinējs var nosūtīt parastu neierakstītu vēstuli? Kā parādu piedzinējs pēc tam var pierādīt, ka tiešām esmu saņēmis paziņojumu par parādu? Vai tad nav jābūt obligāti ierakstītai vēstulei?

A
atbild:
28. jūnijā, 2016
Patērētāju tiesību aizsardzības centrs
Vineta Ore, Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vecākā konsultante

Parādu ārpustiesas atgūšanas likuma (turpmāk – PĀAL) 7. panta pirmā daļa nosaka, ka kreditors vai parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējs, uzsākot parāda atgūšanu, rakstveidā paziņo parādniekam par parāda esamību un aicina labprātīgi izpildīt kavētās maksājuma saistības. No minētā secināms, ka, lai uzsāktu ārpustiesas parāda atgūšanu, parāda atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ir pienākums nosūtīt parādniekam PĀAL 7. panta pirmajā daļā paredzēto paziņojumu.

Vienlaikus PTAC paskaidro, ka normatīvie akti neuzliek par pienākumu PĀAL 7. panta pirmajā daļā paredzēto paziņojumu sūtīt tieši ierakstītā veidā, tomēr PTAC uzsver, ka paziņojuma nosūtīšana ir obligāta un rada tiesiskas sekas, tāpēc ārpustiesas parādu atgūšanas pakalpojuma sniedzējam ieteicams izvēlēties tādu paziņojuma nosūtīšanas veidu, ar kura palīdzību nosūtīšanas faktu būs iespējams pierādīt. Faktam, ka parādnieks nav sasniedzams PĀAL 11. panta pirmajā vai otrajā daļā paredzētajā kārtībā, pierādīšanas līdzekļi norādīti attiecīgajos procesuālajos normatīvajos aktos, piemēram, tā var būt ierakstīta vēstule, uz kuru noteiktajā termiņā parādnieks nav sniedzis atbildi.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas