E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 9824
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Juridiska persona un lauksaimniecības zeme

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūnijā, 2016
Laura

Situācija ir šāda: SIA „D” kā dalībnieks veica mantisko ieguldījumu SIA „S” pamatkapitālā, pamatojoties uz ekspertu vērtējumu par sev piederošā nekustamā īpašuma (kurā ietilpst lauksaimniecības zeme) vērtību. Pamatkapitāla palielināšana ar mantisko ieguldījumu tika reģistrēta Komercreģistrā. Par cik nekustamais īpašums tika ieguldīts SIA „S” pamatkapitālā, bija nepieciešams reģistrēt izmaiņas zemesgrāmatā, mainot nekustamā īpašuma īpašnieku no dalībnieka SIA „D” uz SIA „S”. Tas diemžēl netika izdarīts. Tikmēr mainās SIA „S” dalībnieks uz ārzemju kompāniju T. Šobrīd, kad sabiedrības grib sakārtot jautājumu un reģistrēt nekustamo īpašumu uz SIA „S”, kā tam būtu jābūt, to nevar izdarīt, jo SIA „S” dalībnieks ir ārvalstu kompānija, kuras patiesais labuma guvējs ir nerezidents (tātad veidojas problēmas ar lauksaimniecības zemes iegūšanu). Kā rīkoties šādā situācijā?

A
atbild:
04. jūlijā, 2016
Zemkopības ministrija
Anda Staškova, Meža departamenta Zemes pārvaldības un meliorācijas nodaļas vecākā referente

Iepazīstoties ar aprakstīto situāciju, kad kapitālsabiedrība nevar reģistrēt izmaiņas zemesgrāmatā par nekustamā īpašuma, kura sastāvā ir lauksaimniecības zeme, īpašnieka maiņu, jo kapitālsabiedrības kapitāldaļu turētājs ir kapitālsabiedrība, kuras patiesais labuma guvējs ir nerezidents, paskaidrojam:

Saeima 2014. gada 3. jūlijā pieņēma grozījumus likumā „Par zemes privatizāciju lauku apvidos” (turpmāk – likums), kas stājās spēkā 2014. gada 1. augustā, paredzot horizontālus zemes tirgus regulējošus nosacījumus, tostarp īpašu kārtību lauksaimniecības zemes atsavināšanai. Kā viens no nosacījumiem, lai juridiskā persona iegūtu īpašumā lauksaimniecības zemi (likuma 28.panta pirmās daļas 2. punkta d) apakšpunkts), ir nepieciešamība norādīt patiesos labuma guvējus un apliecināt, ka visi patiesie labuma guvēji ir likuma 28. panta pirmās daļas 1. punktā minētās personas. Tas nozīmē, ka kapitālsabiedrība var iegūt īpašumā lauksaimniecības zemi tikai tādā gadījumā, ja kapitālsabiedrības kapitāldaļas pieder Latvijas Republikas, citas Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņiem, kā arī Eiropas Ekonomikas zonas valstu vai Šveices Konfederācijas pilsoņiem.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas